ЕС санкционира България с 3.4 милиона заради далавери на Мирослав Найденов

Пиарките на бившия земеделски министър си отрязали голямо парче от финансовото жертвено агне с благословията на шефа си
Сряда, 18 Декември 2013 12:41 Публикувана в У нас Прочетена 1020 пъти
снимка: svejo.net снимка: svejo.net

През май тази година Брюксел спря плащанията по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за медийни проекти. Европейската комисия санкционира България заради порочни договори за реклама. България трябва да върне около 3.4 милиона лева от 4 договора, сключени преди 3 години, тъй като според ЕК те не отговарят на правилата.

Според прокуратурата, която в момента проверява всички медийни договори от началото на програмния период през 2008 г. до момента, санкциите могат да се повишат ако проверките докажат и други нарушения, съобщи вестник СЕГА.

Причина за недоволството на Брюксел станаха скандалните обществени поръчки, поети от пиарките, свързани с бившия земеделски министър Мирослав Найденов, и в частност Кристина Спасова, бивша PR на Агенцията по храните. В записан разговор между Бойко Борисов и Мирослав Найденов, който бе разпространен в българските медии, Найденов заявава пред Борисов, който го предупреждава за „европейските пари”, че има пълно доверие на Спасова, отговаряща за разпределението на финансите на земеделското министерство към медиите.  

Фирмата на Спасова спечели поръчката на агроведомството за създаване на профили в социалните мрежи на ПРСР, за което получи  50 000 лева. По време на  проверките се разбра, че Спасова е спечелила и допълнителни 540 000 лв. от обществени поръчки като паралелно с това е закупувала десетки декари земя и дялове от биозавод.

Един от 4-те скандални договора е за 1.8 милиона лева и е  сключен с фирмата Арчър Айдиас, която е свързана с рекламния бос Красимир Гергов. Договорът е за публикуване на материали в национални и регионални всекидневници. При проверка, ревизорите установяват, че при оценката на офертите агроведомството умишлено е взело грешна цифра, която противоречи с цената на техническото изпълнение.

Вторият от дискутираните договори е на стойност 781 877 лева за "Провеждане на информационна кампания по ПРСР". След проверката се установява, че агроведомството е одобрило консорциум "Грейн Мастър", представителите на  който не са представили 6 задължителни по процедурата документа като годишни баланси, ОПР, списък на сходни услуги, препоръки и данъчни декларации. Интересното в случая е, че двама от участниците в търга са отстранени поради липса на някои от същите тези документи. Допълнителна проверна установи, че 70%  от собствеността на консорциум "Грейн Мастър", принадлежат на "Грейн Адвертайзинг", чиито собственик е  Мартин Батков.

Третият поставен под въпрос договор е на стойност 400 000 лева, срещу която сума печелившият кандидат трябва да се ангажира с „организирането и провеждането на празник за агроекологични земеделски стопани по ПРСР”. Фирмата спечелила поръчката е "Студио Златен век" на Калин Сърменов. Проверяващите случая установили, че агроведомството умишлено и без основание е отстранило кандидат по процедурата.  

Последният от скандалните договори е този, спечелен от агенция "Д енд Д”, която се занимава с проучване и връзки с обществеността. Парите, отпуснати за проекта за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР са 155 668 евро. Ревизорите на ЕК установяват, че въпросната агенция, която е собственост на Диана Дамянова, изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса поради конфликт на интереси, тъй като по това време Дамянова е била съветник в политическия кабинет на министъра на културата - Вежди Рашидов. ЕК смята, че обществената длъжност "съветник на политическия кабинет" е несъвместима с длъжността на "член на Надзорния съвет" в частна фирма.

В доклада си ЕК подчертава, че въпросните 4 договора са сключени при неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки и поради тази причина  Брюксел смята, че разходите по тези договори са  недопустими. В доклада се посочва, че парите за нови медийни проекти ще бъдат отпуснати едва след като ЕК получи задоволителен отговор за други евентуални нарушения. Брюксел подчерта, че очаква отпуснатите от ЕС средства да бъдат възстановени напълно, преди да вземе решение за отпускане на нови средства. 

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 18 Декември 2013 13:24
Влезте, за да коментирате