Избори днес: Партията на Бареков и "Атака" аут от парламента

Сряда, 18 Декември 2013 23:08 Публикувана в У нас Прочетена 1545 пъти

Ако има избори днес, партията на Николай Бареков „България без цензура” и "Атака" няма да влязат в парламента, защото ще получат подкрепата съответно на 2.1% и 1.8% от гласувалите. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл". Разликата в подкрепата за БСП и ГЕРБ е 4.8 пункта. За БСП биха гласували 22.8%, за ГЕРБ – 18., за ДПС – 6.1%, за Реформаторския блок – 4.8%. 

От "Галъп" уточняват, че в изследването си не се забелязва нарастване на подкрепата за националистическите формации, а резултатът за "Атака" е отпреди последните скандали около охолните пътувания по света на лидера на партията Волен Сидеров. 

 

"Галъп отчита и около и над 40% подкрепа за протестите, според 62 на сто протестите отслабват, а 13 са с обратното мнение. Ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори, смятат 26%, но 47% са на обратното мнение. Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок. Протестният потенциал, обаче, остава като цяло висок – 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството. Очевидно липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващото формирование не е намаляла, анализират резултатите от "Галъп". 

 

Според "Галъп" и правителството, и президентът се ползват с доверие от около 30%, а недоверието е около 60%. Парламентът завършва годината с доверие от 18% - доста над измереното от други социологически агенции. 

 

На базата на ежемесечните проучвания на агенцията в последните двайсет години, тя прави извода, че през отминаващата 2013 г. президентската институция е стигнала равнища на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желю Желев. Сходни са изводите и за правителството. Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап, с изключение при тройната коалиция. По въпроса за бежанците и през този месец анкетираните са били поставени пред избор между крайни твърдения. Малко под една трета смятат, че България не трябва да приема бежанци от Сирия и да изгони всички, които вече са влезли. 43% се съгласяват с мнението, че България като държава трябва да помага на бежанците, защото те се спасяват от военен конфликт.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 18 Декември 2013 23:23

3 коментара

 • Връзка на коментара Гладиол Каракочев Четвъртък, 19 Декември 2013 13:34 публикуван от Гладиол Каракочев

  Бареков е капут!!! Даже е много голям капут!!!

 • Връзка на коментара Катя Сряда, 18 Декември 2013 23:48 публикуван от Катя

  И как според "Галъп" РБ ще събере 4.8%, след като се разпадат ежедневно. Дали избирателите ще знаят за кого точно гласуват.

 • Връзка на коментара нямам име Сряда, 18 Декември 2013 23:48 публикуван от нямам име

  Както се казва в една реклама - "хайде да не прибързваме със заключевията..."
  И с това препечатано заглавие просто ме влудявате.

Влезте, за да коментирате