„Реформатор“ и „септемвриец“ започнаха война във Фейсбук

Скулпторът Велислав Минеков и кинематографистът Евгений Михайлов се хванаха гуша за гуша по политически причини. Виртуално за сега, слава Богу
Четвъртък, 19 Декември 2013 12:47 Публикувана в У нас Прочетена 1326 пъти
Потомственият скулптор Велислав Минеков влезе в тежка конфронтация с известния кинематографист Евгений Михайлов. Сблъсъкът беше предизвестен от саркастичната реплика „За септемврийците“, поместена във Фейсбук от Велислав Минеков срещу създаването на Движение „22 септември“.  Потомственият скулптор Велислав Минеков влезе в тежка конфронтация с известния кинематографист Евгений Михайлов. Сблъсъкът беше предизвестен от саркастичната реплика „За септемврийците“, поместена във Фейсбук от Велислав Минеков срещу създаването на Движение „22 септември“. Снимка: БГНЕС

Не минаха и десет дни от оповестяването на новата политическа инициатива „22 септември“ и във виртуалното пространство пламна яродстна свада между говорители на движението и Реформаторския блок. Разразилата се във Фейсбук словестна конфронтация между реформатора Велислав Минеков и един от инициаторите на „22 септември“ - Евгений Михайлов е крайно показателна за разделителните линии, които минават през условно дясното политическо пространство в България. Тъй като политическите дебати в условно дясното порстранство имат съществено значение за евентуалното настъпване на реални политически събития, предаваме, засега без коментар размяната на политически памфлети между господата Минеков и Михайлов. За да не бъде обвинена редакцията в изопачавания и манипулации, поместваме двата текста изцяло при запазване на правописа и пунктуацията. (Последното не цели злепоставянето на никого – и двамата автори на поместените политически филипики са напълно грамотни и писмовни хора).

Първият изстрел беше даден от Велислав Минеков, който помести във Фейсбук остра реплика, адресирана към новосформиращото се движение и озаглавена „За септемврийците“:

 

Разочарованите от тиквения гербаджилък имат възможности да преосмислят своите идеали и да ги дарят на „Септемврийци 22” и Бареков. РБ е заплаха за спокойствието на крадци и простаци.Представям си фотография на предизборна коалиция „ Гербосептемврийски възход в рамките на закона”:

 

Баце гушнал Евгени. И двамата в анцузи с по три райета. Едвин държи ръцете на Цв. Цв. и се гледат от близо в очите. Цеца Цачева /потна/ целува д-р Камов по челото. На заден план Т. Димова усмихната държи ръцете на Рашидов. Чудя се дали сега да повърна или в денят на интелектуалното обединение. „Септември” може да бъде май, когато май е луканова зима. Очакваме септемврийска зима при реализацията на ченгесарската метереология.

ВМ

 

Около един час по-късно във виртуалното пространство и в частност във „Фейсбук“ се появи „ПРЕДИЗВИКАН ОТГОВОР НА ЕВГЕНИЙ МИХАЙЛОВ КЪМ ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ (който не му бе позволено да публикувам на стената му. Там Слави Минеков написа "дружески" реформаторски поздрав за Движение "22 септември")“. Авторът на танковата касета, свалила от президентския пост Петър Младенов, изригва следните слова“:

 

Здравей,Слави! До сега не сме си говорили за политика , а само за къщите ни около Старо село и бегло за други човешки работи.Не си спомням да съм обсъждал някога твоята лична или семейна партийна принадлежност, преди или след 1989 г. Но щом си започнал този разговор и аз да попитам нещо. Написал си текст като за под фотография за спомен: „Гербосептемврийски възход в рамките на закона”. Ето и пълното ти епистоларно творение: ...

 

Тук Евгений Михайлов предава дословно обръщението на Велислав Минеков към „Септемврийците“, което поместихме изцяло по-горе и по понятни причини няма да възпроизвеждаме отново. Следва аналитичната част на отговора на г-н Михайлов, която поместваме изцяло:

 

Всичко е много образно, скулпторе! Само си пропуснал да споменеш всички,които виждаш на снимката. Ще ти помогна със списъка на имената на инициаторите на Движение " 22 септември ". Подреди ги или по височина, или по дела и позиции през всичките тези години.

 

Славе, имаш пространствено мислене и съм сигурен, че ще се справиш. Ето, започваме, готов ли си с фотоапарата? Щрак:

 

Евгений Михайлов, Теодора Димова, Едвин Сугарев, Георги Липовански, Александър Кипров, Ваня Костова, Петър Цанков, д-р Георги Боздуганов, Методи Андреев, Иван Москов, Вера Петрова, Доника Георгиева, Корнелий Савов, Блага Янкулова, Иван Цанев, д-р Любомир Канов , Йордан Василев.

 

Малко по отзад (може да не са ти на фокус) се виждат отец Стефан, Красимир Момчев, Росен Елезов, Георги Мархолев, Васил Каркеланов, Албена Колева, Николай Бузов, Аве Иванова, Милен Радев, Димитър Гачев, Михайл Новак, летецът ген. Кирил Радев (не онзи, а съветникът на министър председателя Филип Димитров по военните въпроси) и още над 1100 души заявили членство само в първите 7 дни.

 

След като разгледаш внимателно лицата на снимката, които с твоите съпартийци наричате - "поредната каруца от пропаднали комунета и подлоги на ДС", обърни се към огледалото на стената и се погледни в очите.Виждаш ли нещо? Страх? Срам? Подлост? Низост? Или от всичко по малко...?

 

Сега избърши потта,която е избила и да продължим с още нещо.Славе, моля те, кажи ми как от най-ревностен костовист и член на ДСБ стана учредител, и активен член на ДБГ- партията на "червената кукувица" ( това според твоят предишен гуру Иван Костов) ?

 

Дали не е, защото възлагахте "автентични надежди", че след президентските избори Кунева ще стане ракета носител на "тъмно сините" ( каква ирония) за влизане с антигерберска (но не анти БСП) риторика в Народното събрание?

 

И реализиране на план "А" на задкулисието на ДС и БСП - последващо участие в "широко форматна национално отговорна антимутренска коалиция" и съставяне на експертно-програмно правителство (Командирът ви е специалист и идеолог на този вид формати) с БСП и ДПС ?

 

Е номерът ви не мина...! Не-ми-на!!! И не съжалявам, че двамата с Едвин имаме "минимална" заслуга за това!

 

Сега няма да ви мине и план "Б" - снасяне на "реформаторско" червено кукувиче яйце в гнездото на синия избирател. Съжалявам...!!!

 

Но па-са-ран!

 

Както беше написано по-горе, редакцията на „Свободен народ online“ помести двата политически памфлета изцяло и за сега – без коментар. Ние не се отказваме от правото си да размишляваме над ставащото в условно дясното полиитическо пространство у нас, но ще оставим за известно време читателите ни сами да осмислят започналата дискусия между „22 септември“ и Реформаторския блок. Те разполагат за целта със собствената си интелигентност (в преобладаващата част от случаите – твърде висока), както и със собствения си (печален) политически опит от последните 24 години преход.

 

Е, една част от читателите ни са по-млади, но това няма да им попречи да си съставят мнение по въпроса.

 

Напомняме, че наскоро обявеното политическо движение „22 септември“ формулира две основни „опорни точки“ в политическата си реторика. Първата е необходимостта от съвършено нова конституция на България. Втората опорна точка логично произтича от първата – от „22 септември“ заявяват, че трябва да се намери начин по който в следващия парламент да има мнозинство, което да разполага с квалфицирано мнозинство от три четвърти, за да може да се даде ход на радикалната смяна на конституционния ред.

 

Това се вижда най-добре от манифеста, поместен в „Свободата.ком“ на 10 декември 2013 г., където между другото се казва следното:

 

Въпреки различията по много въпроси с ГЕРБ, новосформиращия се Реформаторския блок, РЗС и други партии в дясно и центъра - сме готови да работим съвместно за постигане на конституционно мнозинство и свикване на Велико народно събрание за изработване на нова Конституция, която да гарантира българската независимост, да създаде правила и условия за върховенството на закона и създаде основата за икономическото възстановяване на България. Само с обединение, а не с противопоставяне може да се постигне нужното конституционно мнозинство за изработване и приемане на нова Конституция“. (Виж в: http://www.svobodata.com/page.php?pid=12890&rid=154).

 

Цитираният по-горе програмен текст е подписан от:

 

Евгений Михайлов, Теодора Димова, Едвин Сугарев, Георги Липовански, Александър Кипров, Ваня Костова, Петър Цанков, д-р Георги Боздуганов, Методи Андреев, Иван Москов, Вера Петрова, Доника Георгиева, Корнелий Савов, Блага Янкулова, Иван Цанев, д-р Любомир Канов - с надеждата на официалното учредяване да бъдем заедно с много други наши съмишленици!

 

Както се вижда от „Предизвикания отговор“ на Евгений Михайлов, този списък нараства прогресивно и създаването на Движение „22 септември“ очевидно е в ход, което пък незабавно породи цитираните по-горе политически прения.

 

Редактор: Теодор Дечев

Последно променена в Четвъртък, 19 Декември 2013 13:28
Влезте, за да коментирате