Евродепутати питат: Защо си затваряте очите пред престъпленията на Сидеров

Четвъртък, 19 Декември 2013 19:50 Публикувана в У нас Прочетена 1134 пъти
Евродепутати питат: Защо си затваряте очите пред престъпленията на Сидеров Снимка:novini.bg.

Евродепутати са изпратили писмо до европейските и българските институции, в което питат защо властите у нас си затварят очите за данните, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е карал кандидат-депутати да стават гаранти по заем, за да влязат в Народното събрание. Вместо да е разследван или вкаран в затвора, Сидеров в момента е председател на парламентарна комисия, се казва в сигнала. "Ако Великобритания и Германия се страхуват в момента от бъдещата имиграция, то нека изчакат година или две. Тогава за тях ще има огромна опасност, когато ситуацията в България стане толкова безпомощна, че всеки българин ще търси начини да избяга извън страната", пише в писмото.

То е изпратено от Филип Качмарек от ЕНП, Александър Мирски от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева от групата на Европейските консерватори и реформисти, Хану Такула от Алианса на либералите и демократите за Европа и Роджер Хелмер от "Европа на свободата и демокрацията". 


Петимата евродепутати, които са от всички групи, сигнализират за случая от 2009 г., когато най-малко 39 кандидат-депутати от "Атака" са подписали гаранции за кредити на стойност 150 000 евро от офшорна фирма.  Прокуратурата не е разпитвала Сидеров по скандала, а сигналите до НАП и ДАНС са останали без отговор, пише в писмото, показано от ГЕРБ. Според авторите му случаят е особено фрапантен, защото разследващите са толерирали подобни деяния. 

Писмото е адресирано до председателя на Европарламента Мартин Шулц, президента и вицепрезидента на Еврокомисията Жозе Барозу и Вивиан Рединг.


Писмото от 11 декември е изпратено също до Михаил Миков, Сотир Цацаров, Пламен Орешарски и Зинаида Златанова, обяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. "Тонът на писмото е изключително остър и се казва, че такива  опити за манипулиранезастрашават сигурността не само на България, но и на ЕС", коментира той.  От ГЕРБ подчертаха още, че в писмото се пита как може лидерът на ПЕС Сергей Станишев, за когото имало слухове, че догодина ще се кандидатира за еврокомисар, да не е взел отношение. 

Миналата седмица ГЕРБ инициира подписка за отстраняването на Сидеров като председател на антикорупционната комисия заради информациите за луксозни пътувания.
ЕК трябва да отговори до няколко седмици.

Последно променена в Четвъртък, 19 Декември 2013 20:02
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате