Печат на тази страница

Партиите в Реформаторския блок се споразумаха, "Синьо единство" решава утре

Петък, 20 Декември 2013 11:56 Публикувана в У нас Прочетена 1000 пъти
Оценете
(1 глас)
Семейна снимка за спомен. Автор: Асен Генов. Семейна снимка за спомен. Автор: Асен Генов.

Пет партии от Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на европейски, парламентарни и президентски избори. ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС постигнаха съгласие по рамката на споразумението на заседание на гражданския съвет на блока в понеделник и трябваше да подпишат още в четвъртък, но отложиха с ден, без да посочат причините.

Шестата формация - "Синьо единство", не приема повечето от текстовете в споразумението и въпреки че не беше изключена официално от преговорите, след понеделник не участва в обсъжданията. В събота националното представителство на партията ще решава дали да се присъедини към коалицията.


На пресконференция в сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че и след подписването на документа коалицията ще остане отворена за всички партии, движения и отделни личности, които приемат принципите на Реформаторския блок и са готови да подпишат.

 

Въпреки това двама членове на "Синьо единство" - Петър Славов и бившият председател на СДС Мартин Димитров, обявиха, че за да не останат извън обединението на десницата, са подписали споразумение с ДСБ от името на национален съюз "Единство", основан в края на 2012 г. от отделилите се от СДС Мартин Димитров, Надежда Нейнски, Ваньо Шарков, Димо Гяуров и други. Членове на ръководството на съюза, сред които председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов, оспорват споразумението.


Извън коалицията остава и друга партия основателка на Реформаторския блок - "Зелените" напуснаха обединението малко след като започнаха преговорите в началото на ноември. Ръководството на партията обяви, че няма мандат да преговаря за участие в коалиции.

 

Реформаторският блок се разпада и в Пловдив, след като цялото ръководство на партията на Кунева в район „Централен“ отива при Николай Бареков. Както е известно, вчера това сториха и няколко ключови организации в София, разтръбиха медиите на Делян Пеевски.

Последно променена в Петък, 20 Декември 2013 12:06
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате