Печат на тази страница

Ректорът арестува окупанти в Югозападния. Ранобудните от София им се притичат на помощ

Вторник, 24 Декември 2013 07:21 Публикувана в У нас Прочетена 3060 пъти
Оценете
(1 глас)

Ранобудните студенти от София тръгнаха към Благоевград в подкрепа на своите колеги от  Югозападния университет, които полиция заключи в сградата на университета вчера. Това съобщиха самите те на страницата си във Фейсбук. До снощи протестиращите студенти, които бяха вътре, не можеха да излизат. Техни колеги, които веднага дойдоха да ги подкрепят, бяха пред вратата, не можаха да влязат.

На територията на университета влязоха униформени полицаи по заповед на ректора Иван Мирчев, което е забранено със закон и е грубо погазване на автономията на висшите учебни заведения.


Те не ги изгониха, но ако излязат, повече няма да може да влязат. „Не можем да си вземем храна, не можем да си отидем до вкъщи да се изкъпем”, съобщи пред Offnews Мариела Монова, която е една от заключените вътре.


По-рано през деня ректорът на ЮЗУ се е свързал с протестиращите студенти и им е казал, че ще извика полиция да ги изгони. Само няколко часа по-рано той е постигнал споразумение с тях да останат в сградата на Университета, но неясно защо е променил решението си. Преди няколко дни същият ректор поиска от студентите да напуснат Университета, за да спре тока по празниците.

 

Тази сутрин Ранобудните изпратиха отворено писмо до ректора на ЮЗУ. Публикуваме го без редакторска намеса:

 

Отворено писмо до проф. д.н. Иван Мирчев 
Г-н Ректор,
Вчера, на 23.12.2013 г., издадохте заповед за ограничаване достъпа на студенти, преподаватели и административен персонал на територията на Югозападен университет "Неофит Рилски" за периода от 23.12. 2013г. до 12.01.2014 г.


Питаме: защо тогава през деня са били допускани служители и студенти, с изключение на студентите, свързани с окупацията на зала 501? Защо тази безпрецедентна заповед се издава за период, в който университетът всъщност е във ваканция?
На територията на Вашия университет съществува извънредна ситуация - окупация на зала 501. И това е заповед, несъмнено издадена с единствената цел да се разправи с тази окупация!


Бихме искали да Ви напомним, че Вие сте администратор на тази институция. И тя независимо от Вашите лични убеждения и партийни предпочитания трябва да защитава названието „университет”! Правейки се, че нищо не се случва в собствения Ви двор, първо е обидно за институцията, която представлявате, и второ, подсказва известна прилика с онези, които вече повече от шест месеца се правят, че нищо не се случва в държавата. Наличието на окупация не зависи от Вас! Това е право и избор на студентите като различна форма на изразяване на своя протест (така, както е позволено в Конституцията на Република България). И ако Вие сте поредният самозабравил се администратор на държавна институция, ние сме тук, за да Ви припомним това. Университетът е много повече от място за четене на лекции и плащане на такси!


Да се използват коледните празници като завеса за опита студенти да бъдат изведени от университета чрез психически натиск и да бъдат заплашвани с физическа саморазправа е възможно най- подлото и низко действие.За всяка една образователна институция, която претендира да се нарича „университет”, би било чест студентите й да изразяват гражданска позиция. А полицейската и политическа репресия ще й навлече вечен позор. Не е нормално в XXI век все още да трябва да си студент единствено в Софийския университет, за да можеш да изразиш свободно своята гражданска позиция. Време е това да стане възможно във всички университети в България.


Г-н Ректор,
Настояваме за незабавната отмяна на издадената заповед. Студентите, участници в окупацията, да бъдат допуснати обратно в сградата, ако имат желанието да се върнат. Да бъде възвърнат свободният вход и изход на окупиращите студенти, за да могат те по свое желание да изкарат празниците със семействата си без това да поставя под въпрос продължаването на техния протест в избраната от тях форма.


Призоваваме въпросът да бъде решен в най- кратък срок. Ако това не бъде изпълнено, след 26ти декември ние ще започнем активно организиране на протести за промяна на създалото се положение. Не бъде ли разрешен проблемът в съобразност с демократичните принципи на европейската общност, ще настояваме за незабавното Ви отстраняване.


Предупреждаваме Ви: всеки опит за физическа разправа или продължаването на психическата репресия върху нашите колеги ще бъде крайно осъждан и отговорност ще бъде търсена. Призоваваме Ви да подходите професионално и отговорно към създалата се ситуация!
Весели празници,
Ранобудните студентиПоследно променена в Вторник, 24 Декември 2013 13:48
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате