Цветлин Йовчев: Овладяваме кризата с бежанците. Съветът на Европа: Няма такова нещо

Вторник, 24 Декември 2013 08:43 Публикувана в У нас Прочетена 1417 пъти

"С мерките, които предприехме, можем да кажем, че сме овладели кризата с бежанците"., заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев  в Шумен. По думите му броят на влизащите на територията на страната е драстично спаднал и е възможно нивото през декември 2013 г. да е по-ниско от същия период на миналата година."С предприетите мерки - увеличаване на капацитета на местата за настаняване на бежанци, подобряване на организацията и значително подобряване на условията, които не са такива, каквито трябва да бъдат, също до голяма степен е отговорено на предизвикателствата", обясни вицепремиерът.

„Европейските държави не бива да връщат в България сирийски бежанци, преминали през нейната територия, защото "там намират неадекватни условия", заяви по-рано в четвъртък на пресконференция в Берлин комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс (Латвия). В. "Сега" цитира неговата служба, базирана в Страсбург, която посочва, че "всички европейски страни без Германия, Швеция и Армения не се справят добре с предизвикателствата, произтичащи от най-голямата бежанска криза в Европа от десетилетия".

 

Комисарят се срещна с журналисти в германската столица след петдневна обиколка в Турция, България и Германия, чиято цел бе да се запознае с условията за живот на сирийците. Той призова европейските държави да увеличат усилията си за закрила на един милион бежанци, спасили се в държави от Съвета на Европа - най-голямата европейска организация, в която членуват 47 страни.

 

"Турция дава пример чрез помощта си за повече от 200 000 бежанци, настанени в лагери. Германия, Швеция и Армения също направиха положителни стъпки, но всички други европейски държави не се справят с предизвикателството", каза комисарят. Той препоръча държавите да приемат повече сирийски бежанци, да им осигурят закрила, да спрат да ги връщат, да оставят границите си отворени и да подобрят условията за настаняването им.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 24 Декември 2013 08:50
Влезте, за да коментирате