Радан Кънев: ГЕРБ да покажат съпричастност към "Чисти ръце" след пиратското предложение на главен инспектор

Събота, 28 Декември 2013 12:10 Публикувана в У нас Прочетена 1540 пъти

ГЕРБ имат възможност да докажат съпричастността си към идеите за промяна и Чисти ръце в правосъдието, написа в Туитър лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той припомня, че след измененията на Конституцията от 2007г. съдебният инспекторат е „най-важната част от съдебната система и единствен, плах гарант за безпристрастност и справедливост в правосъдието. Пиратската номинация на нов главен инспектор по време на коледните празници е пореден опит за политическо загробване на правосъдието зад гърба на гражданите.”

Поводът е скандалното предложение на Веселина Тенева за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС), съдийката, оправдала хонорара от близо 1 млн. евро, на Ахмед Доган за хидровъзела „Цанков камък”. 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Веселина Тенева и Сергей Станишев.Снимка: novini.bg.

 

„Важно е да се подчертае, че изборът се извършва с гласовете на 2/3 от депутатите. Всичко е в ръцете на ГЕРБ, които могат да блокират порочната процедура и да настояват за нова, по правилата, предложени от РБ за Чисти ръце в правосъдието… Могат и да се договорят… с БСП и ДПС. От това ще зависи в огромна степен бъдещото ни отношение към ГЕРБ”, обяснява Кънев. 

Преди дни Реформаторският блок разкритикува процедурата за избор на главен инспектор, лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че ГЕРБ е изправена пред избор - да блокира порочната процедура или да се договори с БСП и ДПС.


"Важно е да се подчертае, че изборът се извършва с гласовете на 2/3 от депутатите. Всичко е в ръцете на ГЕРБ, които могат да блокират порочната процедура и да настояват за нова, по правилата, предложени от Реформаторския блок, за "Чисти ръце" в правосъдието. Могат и да се договорят... с БСП и ДПС", написа в личната си страница в социалната мрежа "Фейсбук" Радан Кънев. И допълни: "От това ще зависи в огромна степен бъдещото ни отношение към ГЕРБ."

 

БСП и ДПС издигнаха за главен инспектор кандидатурата на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, която ръководи петчленния състав на ВАС в делото срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган за хонорара му за хидровъзела Цанков камък. Решението на ВАС тогава беше, че няма конфликт на интереси в това, че Доган е получил близо 1 млн. евро хонорар за консултантската му дейност по проекта.
По информация на "Дневник" БСП и ДПС ще търсят подкрепата на ГЕРБ за избирането на Тенева. Депутати от опозицията коментираха кандидатурата като приемлива. Изборът е на 27 февруари след изслушване на кандидатите.


Кандидатурата на Тенева се появи на интернет страницата на парламента час преди крайния срок. Срокът за публикуване е до три дни след внасяне в деловодството. Кандидатурата бе внесена от Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС).

Последно променена в Събота, 28 Декември 2013 12:26
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате