Възстановяват дело за иманярство срещу Николай Овчаров

Неделя, 29 Декември 2013 10:53 Публикувана в У нас Прочетена 1441 пъти

Разследването срещу археолога Николай Овчаров е възобновено отново. Това е станало, след като един от приближените му е осъден. Овчаров вече е бил разпитан в областната дирекция на полицията в Кърджали, съобщи 24rodopi.com. Той е признал, че „въпросният бесарабски българин е участвал в експедициите на Перперикон години наред", но археологът нито му е давал монети да изнася извън комплекса, нито е взимал нещо внесено отвън.
Според Овчаров „атаката идвала от министерството (на културата), защото бил кандидат за директор на Националния исторически музей".

Въпросният иманяр от Кърджали бил заловен с няколко монети, чиято стойност не била голяма. Той се споразумял с прокуратурата и получил условна присъда. Според разследващите случая, трудно можело да се докаже връзката между иманяря и археолога, защото и двамата отричат да са работели нерегламентирано заедно.

За поколенията трябва да остане истината, че Перперикон e открит и разработван от екипа на покойния Иван Балкански от Кърджали, пише още кърджалийското издание. По бележките от неговите тефтери все още се правят проучванията на тепето.Трябва да се знае още, че пещерата „Утробата" край Ненково не е открита от Николай Овчаров, както той твърди пред софийска агенция. Откривателят е пещернякът от Кърджали Минчо Гумаров.Овчаров лъже. Първи в Утробата през 1994 година влиза Минчо Гумаров, за което има доказателства. След 8 години вече води там и Овчаров.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Неделя, 29 Декември 2013 11:05
Влезте, за да коментирате