БСП внася поправка ПОМАК за сепаратизъм в Наказателния кодекс

Понеделник, 30 Декември 2013 08:18 Публикувана в У нас Прочетена 2023 пъти
Така наречената „Помашка“ или „Тъмръшката република“ запазва своята автономност след Берлинския конгрес през 1879 година. Оттогава периодично се повдига въпросът за ролята на помаците в националната сигурност. Така наречената „Помашка“ или „Тъмръшката република“ запазва своята автономност след Берлинския конгрес през 1879 година. Оттогава периодично се повдига въпросът за ролята на помаците в националната сигурност.

БСП готви поправка "Помак" в новия Наказателен кодекс (НК). В промените ще бъде дефинирано точно и ясно що е сепаратизъм, а наказанията за този вид престъпна дейност ще бъдат приравнени вероятно към тези за измяна, пише "Стандарт", като цитира депутата от Коалиция за България Страхил Ангелов. 

Предложението ще бъде вкарано между първо и второ четене на новия закон в пленарната зала. Ангелов подсказва, че глава "Сепаратизъм" в Наказателния кодекс е във връзка с изказвания на един от инициаторите на партия ПОМАК. 

"В сегашния закон и в проекта за нов няма фиксирани подобни текстове, но през последните години в обществото се прокрадват сепаратистки изказвания, а това създава опасност, включително и за националната сигурност", коментира Ангелов. В новия НК се предвижда за измяна наказанието да е от 10 до 15 години. 


При причинена смърт наказанието за организатор или ръководител е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор. "България е с добре очертани граници и те са неприкосновени, а териториалният ни интегритет не трябва да стои под съмнение и въобще като тема от дневния ред на обществото", заявява още соцдепутатът. 
Новата глава за сепаратистки дейности трябва да даде повод за промени в Закона за политическите партии и за фондациите (Закон за юридическите лица с нестопанска цел). Там ще се променят правилата за финансирането на организациите и ще се добави опция за проследяване на всички парични потоци, допълва Ангелов. 


"Публична тайна е, че през определени организации се правят опити за създаване на разделение и напрежение в обществото, а финансирането им е отвън", категоричен е соцдепутатът. Веднага след края на парламентарната ваканция предложенията за законовите поправки ще бъдат разписани и внесени в деловодството на парламента.

 

Учредената неотдавна партия ПОМАК (Патриотично Обединение за многообразие, автентичност и култура) предизвика остра полемика в обществото. Лансирани бяха подозрения, че тя е учредена по проект на Турция и лично на нейния премиер Реджеп Ердоган.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 30 Декември 2013 08:40
Влезте, за да коментирате