Ранобудните към опозицията: Къде сте и защо нищо не правите?

Събота, 04 Януари 2014 08:07 Публикувана в У нас Прочетена 1038 пъти

Ранобудните студенти изпратиха отворено писмо до опозицията, което публикуваха във Фейсбук страницата си. В него те разтревожено питат: "Къде сте?". Публикуваме го без редакторска намеса с припомнянето, че те самите се дистанцираха в протеста си от всякакви партии.

Къде сте и защо нищо не правите?
Десет партии и движения минаха прага от 1% на последните избори, но сега не управляват. Десет партии с общ вот 1 772 743 души.


Още 3 милиона не са гласували и нямат представителство. И ако не за тези 3 милиона, то поне за онези 1 772 743 избиратели.


Къде е парламентарната опозиция, къде е извънпарламентарната опозиция, къде са „новите играчи”, къде сте всички?

Да не би да решихте, че на вашите избиратели изведнъж им хареса новата, изродена Тройна коалиция? За това ли получихте субсидия от тези гласове? За да стоите и да мълчите?

Защото зад всички вас, зад самото ви съществуване, стоят гласове. Гласове на хора, които в голямата си част НЕ искат тези управляващи. Гласове, които ви хранят и чиито интереси вие имате задължението да представлявате! Не само по избори.

Защо не задавате и вие въпросите, които трябва да се задават?

Ами Борис Цветков (депутатът, който предвождаше опита да превземат окупирания СУ - бел.ред.)? Бисеров, Щерев и Ангелов?
Заемите?
Лафка???(верига магазинчета на Делян Пеевски - бел.ред.)
Ами средните пръсти (напомняне за средния пръст, който атакистът Десислав Чуколов показа на протестиращите пред парламента - бел.ред.), черните джипове, белите автобуси (погрома над протеста на 22 срещу 23 юли м.г. - бел.ред.), безбройните полицейски кордони?
Псевдополитическата цинична реторика към протеста и студентите?
Отричането на мирния протест като легитимен инструмент за граждански контрол?
Полицейската окупация на столицата в последните месеци?
Явната отплата за подкрепата на Волен – облъчването на цялата държава с неговия лик?
Генномодифицирания псевдополитически субект Бареков?

Защо не се възползвате от лостовете и инструментите, с които разполагате? От европейските си връзки и механизми?

В момент, когато управляващата клика суспендира демокрацията в България ние сме по площадите и окупираме нашите университети, в опит да я браним. А вие къде сте?

Защо мълчите и бездействате?!

И ако сега бездействате, защото „моментът не е удобен”, тъй като ако сега има избори няма да получите нужния процент, знайте, че в никое бъдещо време няма да дойде този момент и никога няма да имате пълната подкрепа на народа! Нито един от вас.

Загива вярата на българите в институциите и правото. Загива малкото останала вяра на българите в партиите. И докато решите, че е дошъл „правилният момент” ще загине вярата на българите в демокрацията!

Ние, като граждани на България, изпълняваме своя дълг на гражданска опозиция с позволените ни демократични инструменти. Не искаме да ни подкрепяте, не искаме да ни съветвате, не искаме да ни съдействате или поощрявате.

От вас искаме ДА СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА като партийна опозиция. Нищо повече.

Вземете се в ръце и си свършете работата!

Последно променена в Събота, 04 Януари 2014 08:21
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара ха-ха Събота, 04 Януари 2014 11:18 публикуван от ха-ха

    Младите не си поплюват :-)
    "Генномодифицирания псевдополитически субект Бареков?" !!!

Влезте, за да коментирате