Евроизбори: Станишев срещу Кристалина. Калфин отказа на Татяна Дончева

Събота, 04 Януари 2014 20:12 Публикувана в У нас Прочетена 1400 пъти

Големият сблъсък на предстоящите през май европейски избори ще бъде между водачите на двете най-силни листи Сергей Станишев (БСП) и Кристалина Георгиева (ГЕРБ), съобщава в. "Преса". В БСП никой не се съмнява, че лично Сергей Станишев, който е лидер и на европейските социалисти, ще поведе листата им. Щабът на ГЕРБ смята да отговори с не по-малко силна и знакова за Брюксел кандидатура - Кристалина Георгиева.

Татяна Дончева заяви преди ден, че БСП ще си нареди листата според вкусовете на лидера й Сергей Станишев. Тя изтъкна, че най-добрият кандидат на левицата е Ивайло Калфин. Той обаче отрече. Напусналата БСП адвокатка декларира ясно, че има нужда от нов ляв проект и започва партийното строителство за евровота. Слухове по жълтите павета завъртяха светкавично името на Калфин в паралелната лява листа. "Нямам нищо общо с проекта на Дончева, не съм се виждал с нея отдавна, но да - имах разговор преди няколко дни със Станишев", заяви пред "Стандарт" Калфин.

 

По-рано днес Бойко Борисов съобщи във Фейсбук, че те двамата с Цветан Цветанов няма да участват в надпреварата. Битката на 25 май т. г. е решаваща, защото от нея зависят много политически съдби. След тази дата ще стане ясно дали правителството и управляващите са с изчерпан ресурс на доверие или напротив - имат шанс да изкарат мандата си.


Междувременно управляващите пропуснаха срока за промени в Изборния кодекс въпреки обещанията на зам.председателя на парламента Мая Манолова и българските граждани ще гласуват за Европарламент по старите правила. Основно изискване на Европейския съюз е всякакви промени да бъдат направени най-много шест месеца преди изборите.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 04 Януари 2014 20:20
Влезте, за да коментирате