Сидеров прави остър завой - Атака скочи срещу БСП и ДПС

Понеделник, 06 Януари 2014 06:46 Публикувана в У нас Прочетена 2344 пъти

Скандалът с преименуването на турските местности край Варна се разраства, след като "Атака" да се обърна срещу БСП и ДПС. Партията свиква митинг пред сградата на областна управа с искане за оставка на губернатора Иван Великов и заместника му Мерткан Ибрямов. Единият е член на БСП, а другият - на ДПС. Малко преди Нова година Великов безпрецедентно върна за преразглеждане решенията на цялата сесия в местния парламент, сред които бе побългаряването на 215 топонима. "Атака" не участва в петъчната демонстрация, организирана от съветника Костадин Костадинов. Поводът на практика е същият, но за да не се повтаря изцяло с акцията на Костадинов, е разнообразен с искане за оставка на Ибрямов. Той, от своя страна, няма отношение към спиране на преименуването.

Инициативата не идва от местната структура на "Атака", а е спусната от централното ръководство. Някои тълкуват протеста като предвестник на завой на Волен Сидеров в парламента. Досега той крепеше БСП и ДПС, но с разпадането на групата на ГЕРБ ролята му се обезцени. "Атака" има нужда да се върне към опозиционния си облик заради европейските, а и евентуални предсрочни избори за Народно събрание.


Междувременно стана ясно, че на следващата сесия варненският общински съвет ще трябва да разгледа гражданска подписка за неговата оставка. Тя бе внесена от една от организациите, възникнали след бурната минала зима - Отворен обществен съвет.

 

Първоначално местният парламент си затвори очите за подписката, а Административният съд отказа да разгледа жалбата на организацията. ВАС обаче върна казуса на първа инстанция и новото решение гласи, че съветът трябва да разгледа искането.

Казусът с преименуването се оказа по-сложен от очакваното. Мнозина се питат защо точно сега се повдига този въпрос. "Тези 215 местности обхващат основно запустели ниви, стари буренясали градини, гори и местности около сметището на Варна, дори има едно свлачище", каза по БНТ общинският съветник Костадин Костадинов и добави, че с много малки изключения местните хора не само не ползват, а и не знаят трудните за произнасяне имена в кадастъра. Според него от преименуването няма да създаде каквото и да е неудобство за хората. “Никакви документи не сменят, още по-малко пък лични карти, защото никой не живее в ниви или гора”, заяви Костадинов.


Смяната на името на един обект – независимо дали е популярен или не, е деликатен проблем, коментира ситуацията юристът Християн Облаков. Според него е допусната грешка, като не е направено предварително обсъждане с хората, които ще бъдат засегнати от преименуването. “Много се надявам да не се стигне до тежък проблем за цялото варненско население, защото тези нови имена ще трябва да бъдат вписани в кадастъра и имотния регистър. Според мен рано или късно ще се наложи да променят имената във всички документи”, каза той.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Българин Четвъртък, 09 Януари 2014 11:02 публикуван от Българин

    Позорът на държавата е неимоверен! Държавата се срути в собствената си прогнилост от корупция, безнравственост и лицемерна лъжливост! Това е краят на фалшивия "демократичен" преход и показва озъбеното лице на съвременната цивилизация, на която липсват морални ценности!

Влезте, за да коментирате