Волен Сидеров неизвестен извършител? Според прокуратурата те се скарали с френския културен аташе

Вторник, 07 Януари 2014 22:32 Публикувана в У нас Прочетена 1365 пъти

Има данни за престъпление от общ характер, извършено от лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщи Варненската районна прокуратура. По-рано днес бе съобщено, че има досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда. Материалите по разследването на инцидента със Сидеров на летището във Варна вчера са изпратени на Софийската градска прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че  Сидеров и френския дипломат Стефани Дюмортие се скарали и това станало причина лидерът на "Атака" да удари полицай и млад мъж на летището. 

Софийска градска прокуратура е компетентна да разследва депутати и ще прецени дали да поиска свалянето на имунитета на Сидеров с предложение до главния прокурор. Сидеров отрече да има причини за това, защото инцидентът бил инсцениран. Той обвини областния управител на Варна Иван Великов за скандала на летището, защото искал да осуети протеста на "Атака" срещу него, а прокуратурата - че лъже какво се е случило. 

Сидеров се видя във Варна с шефа на полицията Чавдар Нанков, за да разбере дали са подавани някакви документи към София, както и да се срещне с пострадалия полицай Костадин Колев. По думите му той също лъжел и се закани да го съди. 


Междувременно посолството на Франция очаква извинение от "гражданина, който се е държал недостойно" с френски дипломат. То публикува  с позиция по скандала на летище Варна с участието на лидера на „Атака” Волен Сидеров. „Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания „България Ер” от София за Варна, на 6 януари вечерта. Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права, за да изиска проверка на документите на този дипломатически служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такова право. Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители“, се посочва в прессъобщение на посолството. 

Последно променена в Вторник, 07 Януари 2014 22:38
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате