Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров, Франция очаква извинение

Четвъртък, 09 Януари 2014 09:25 Публикувана в У нас Прочетена 1080 пъти
КПосланикът на Франция Ксавие дьо Кабан. КПосланикът на Франция Ксавие дьо Кабан.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на "Атака" и председател на антикорупционната комисия в парламента Волен Сидеров заради инцидента от преди два дни, при който депутатът и негови съпартийци нападнаха френския културен аташе, гражданин и полицай. Искането вече е изпратено до председателя на Народното събрание Михаил Миков. Новината бе очаквана и от привърженици, и от противници на Сидеров, които свикаха демонстрации съответно в негова подкрепа и против него в сряда пред Съдебната палата в София.

Междувременно Сидеров и партията му продължават в агресивен тон да обвиняват партии, личности и държави. Пред около стотина свои привърженици, плътно охранявани от полиция, лидерът на "Атака" обяви, че лично милиардерът Джордж Сорос е отговорен за политическия натиск върху прокуратурата по неговия случай. Според Столичната община демонстрацията не е била разрешена. Въпреки това от "Атака" бяха построили сцена пред Съдебната палата, от която Сидеров влезе в конфронтация с всички останали политически сили, обвинявайки и тях, че упражняват натиск върху главния прокурор.


Освен че е ударил граничен полицай и гражданин, за което са свидетелствали 22-ма души, пътували със същия полет, лидерът на "Атака" предизвика и дипломатически скандал заради агресивното си поведение спрямо френския културен аташе. От френското посфренското посолство поискаха извинение и настояха срещу народния представител да бъдат взети мерки.


Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари във Варна Сидеров е причинил на полицая Костадин Колев лека телесна повреда при изпълнение на службата му. "Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия", допълват от държавното обвинение.


Прилагайки обичайната си защитна тактика – на агресивно отричане и контранападение, Сидеров за пореден път отрече да е удрял когото и да било, обяснявайки, че е бил обиждан и заплашван от гражданин в самолета и на летището. Той заяви още, че варненски полицаи са се държали грубо и арогантно с народните представители от "Атака", въпреки че те са се легитимирали с депутатските си карти. Обяви и, че униформените го бутали.


Очаквайки да му поискат имунитета, лидерът на "Атака" изпрати писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев, с което се оплака от полицейски служител, който дал "клеветнически изявления пред медиите".


"Настоявам в качеството си на министър на вътрешните работи да отговорите защо Вашият служител от ОДП -  Варна Костадин Колев нарушава законите на Република България. Това длъжностно лице Колев дава клеветнически изявления пред медиите. Според прокурор Цветанка Гетова и началника на ОДП - Варна Чавдар Нанков има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод на инцидент на летище Варна. 
От прокуратурата заявиха, че Сидеров е нанесъл удари. Според свидетелските показания по време на разправията депутатите са искали личните карти на пътниците, като са се легитимирали със служебните си карти. Френският културен аташе Стефани дьо Мартие е била подложена на същия тормоз, била наричана "терористка" и лидерът на "Атака" й искал за проверка документите, заплашвайки я с партийната си значка.

Междувременно от видеоклип, който се разпространява в интернет, се разбира, че зам.-председателят на "Атака" и на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите – Десислав Чуколов, заплашва полицай във Варна, който иска да се легитимира, за да го пусне в сградата на местната полиция.


Това се случва пред входа на Областната дирекция на МВР във Варна, където във вторник представителите на партията отидоха на среща с шефа на полицията в града – комисар Чавдар Нанков. Чуколов е изостанал и се опитва да мине директно през полицейския кордон. Униформените искат от него да се легитимира, но той започва да се заяжда с тях. Един от полицаите му отвръща: "Не сме длъжни да ви познаваме". Друг му казва: "Трябва да ви познаваме ли?", на което Чуколов (човекът с кожената кафява връхна дреха) отвръща гневно: "Ами разбира се! Искаш ли да ме запознаеш за цял живот?!".


Представители на "Атака" нахлуха в Нова телевизия, за да търсят сметка на двама участници в предаване, които носили маски с лика на Волен Сидеров.Двамата са участвали и в протеста „Имунизирай България срещу Волен Сидеров” пред Съдебната палата, където няколко десетки граждани настояха за сваляне на имунитета на депутата.


Срещу протестиращите Виктор Стоянов и Цветозар Вълков скочиха народните представители Деница Гаджева, Миглена Александрова, Димитър Димов, Илиян Тодоров и Калина Балабанова, които минути след 17:00 часа нападнаха двамата гости на Нова телевизия с обиди и заплахи. Те ги питаха дали не искат да изядат маските си на Волен Сидеров."Проблемът е, че първо тя беше заплашена, защото е французойка, а и второ, защото е член на френското посолство".Така френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан коментира пред БНТ скандала в самолета на летище Варна между лидера на партия "Атака" Волен Сидеров и френското културно аташе Стефани Дюмартие."Този депутат казал, че като такъв има право да провери нейната самоличност. Това не може да е вярно. Депутатите правят закона. Той не е полицай – никакъв", продължава още френският дипломат на чист български език.

Франция очаква извинение от Сидеров, въпреки че посланикът заяви, пред бТВ, че двете страни са в много добри взаимоотношения. Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че според него едно извинение би била нормалната реакция в случая."Това би било нещо нормално за един човек. Той беше нервен. Случва се понякога, когато хората са нервни, да псуват и да обиждат. След това, когато са по-спокойнии могат да мислят, че не са се държали коректно – извинението е нещо нормално", категоричен бе дипломатът.

 

"Аз бях млад дипломат преди 20-ина години и един ден се срещнах с шефа на редакцията на вестник "Демокрация". Не си спомням добре какво ми каза, но когато излязах от срещата, си казах, че не искам отново да се срещам с него", разказа Ксавие Лапер дьо Кабан за първата си среща с Волен Сидеров преди близо 20 години. Той не си спомня много ясно какво са говорили, но Сидеров бил много нервен и агресивен. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 09 Януари 2014 09:41
Влезте, за да коментирате