Скандалът с опита на Пеевски да цензурира ARTE замириса на саморазправа

Понеделник, 13 Януари 2014 21:15 Публикувана в У нас Прочетена 1429 пъти

Вътрешният министър Цветлин Йовчев определи скандала с опита на Делян Пеевски да цензурира френско-германската телевизия ARTE като "непочтено внушение". Преди два дни тя излъчи репортаж, от който ставаше ясно, че МВР вероятно е предупредило медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за журналистическо разследване за имотите му. Екипът на ARTE е бил проверяван от частна охрана и от полицията, а впоследствие операторът, който работи за българска телевизия, е получил заплахи да изтрие заснетите кадри.

"Има официално подаден сигнал от охранителна фирма на телефон 112 в съответното районно управление. Във връзка с този сигнал на място са пристигнали служители на Министерство на вътрешните работи и са извършили проверка на лицата, които са навлизали в чужд имот и които са извършвали заснемане на инфраструктурата около него. Това е и във връзка с това, че има решение на комисията, която е към Националната служба за охрана, въз основа на която се счита, че към момента спрямо народния представител Делян Пеевски съществуват реални заплахи за живота му", коментирапред "Фокус" Йовчев.


Той отрече още в събота  ръководството на силовото ведомство да е предупредило Пеевски, тъй като единствено в МВР са били наясно коя е самоличността на българския оператор, след като са го проверили. Според вътрешния министър обаче "всичко, което се прави, са инсинуации - ако се правят едни такива внушения, това не е почтено, особено в такава ситуация".
В репортажа на Arte бе показан хотел "Берлин", за който преди седмици сайтът NOresharski съобщи в свое разследване, че е собственост на Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Според материала на антиправителствената информационна служба, медията на протеста, фирма на майката на Пеевски притежава няколко апартамента с паркоместа и идеални части от парцела на хотел "Берлин". Журналистът от сайта Николай Стайков коментира за Арте имотите на семейството на фона на хотела, като са изброени 98 недвижими имота.


В репортажа на френско-германската медия се казваше: "Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната забрани да снимаме. Избрахме друг имот на Пеевски, но там полицията прекъсна работа ни".


След вътрешния министър след дълга мълчание се изказа Ирена Кръстева, изпълнителен директор на "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД и майка на Делян Пеевски. Тя разпространи изявление чрез агенция "Фокус", в което се обявява срещу "манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността на телевизионния репортаж, със заглавие "България: самотна борба с корупцията", излъчен на 10.01.2014 г. в предаването "АРТЕ Журнал", по френско-немския телевизионен канал АРТЕ."Подобна "журналистика" не отговаря на каквито и да са стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер.

Още по-жалко е, че подобна журналистика се използва от европейски телевизионен канал, излъчван в държави, които винаги са претендирали за независима журналистика и висок медиен морал", се казва в изявлението на Ирена Кръстева.Издателите майка и син обвиниха западноевропейския канал, след като през лятото интервю на германския посланик за в. "Монитор"е било цензурирано, както той самият по-късно алармира.

"Изложените в репортажа твърдения относно българския народен представител Делян Пеевски не отговарят на истината и не са подкрепени с нито един обективен факт, като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор", продължава Кръстева.Според нея твърденията за "лично облагодетелстване", "незаконност", "политическа аморалност" и "връзки с организираната престъпност" са инсинуация и имат за цел "да оклеветят своя адресат и грубо да манипулират общественото съзнание".

"Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество "мними" имоти също не отговаря на истината.Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел,което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа.

Извършената спрямо мен и моя син показна телевизионна поръчка не ме изненадва, тъй като същата представлява отчаян отговор от страна на кръга "Капитал", на изобличаващите журналистически разследвания и критични публикации във вестниците "Телеграф" и "Монитор", разкриващи връзките и зависимостите между Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други познати лица от обкръжението им, техни бизнес манипулации и извършени закононарушения.Това се потвърждава и от явната връзка с групировката на Иво Прокопиев на основния участник в поръчковия репортаж – Николай Стайков, дългогодишен журналист и редактор на вестник "Капитал", се казва в изявлението на Ирена Кръстева."Подобни поръчкови материали, както и каквито и да са други преднамерени атаки спрямо мен или моето семейство, няма да спрат издаваните от мен вестници да отразяват обективно обществената и политическата реалност в страната,като същите ще продължат да изобличават в своите журналистически разследвания всеки, който действа в нарушение на законността, както ще информираме своите читатели точно и почтено, както повелява журналистическия ни дълг." Като подчертава, че почита държавните институции, Кръстева заявява, че занапред ще се обръща единствено към тях за защита на своите нарушени права и повече няма да отговаря на поръчкови медийни изяви.

Делян Пеевски също твърди, че зад репортажа стои бизнесменът и издател Иво Прокопиев."Това е нова провокация на Прокопиев срещу мен", е казал Пеевски пред информационна агенция "Пик".

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 13 Януари 2014 21:34
Влезте, за да коментирате