Конституционният съд бламира президента по казуса "Пеевски"

Сряда, 15 Януари 2014 07:34 Публикувана в У нас Прочетена 1393 пъти

Конституционният съд бламира президента Росен Плевнелиев, като обяви за недопустимо искането му за обявяване на противоконституционно решението на парламента за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Общо осмина конституционни съдии (от 11 присъствали членове на КС – бел. авт.) взимат дейно участие в прокарването на решението, което силно наподобява реч от парламентарната трибуна. Членовете на КС заклеймяват като вредно за публичния интерес искането на президента Росен Плевнелиев. Според осмината съдии обявяването за противоконституционно на оспореното решение би имало за резултат "изкуственото възстановяване на Делян Пеевски като председател на ДАНС" и оттам - "изкуствено преразглеждане на въпроса дали той все още е в състояние на несъместимост".

Ако КС бе решил, че решението на парламента за отмяната на избора на Пеевски за шеф на ДАНС е противоконституционно, това би означавало, че той и сега продължава да е шеф на ДАНС и депутат едновременно. Това обаче противоречи на Конституцията и би поставило въпроса дали наследникът му Владимир Писанчев е назначен законно. Другият въпрос, който би бил породен едно такова решение, щеше да е дали Пеевски може да е депутат. КС прави прогнози и политически коментари, защитавайки директно политически тези и замазвайки юридическите гафове на управляващите.

Мнозинството в КС приема, че в основния закон не съществува изрична разпоредба, която да забранява Народното събрание да отменя или изменя своите решения. В Закона за ДАНС е разписано, че председателят на ДАНС за да бъде освободен, трябва да бъдат посочени изрични предпоставки, например оставка. Управляващите от БСП и ДПС обаче не посочиха такива предпоставки.Мотивите за решението за Пеевски се позовават на неговото "писмо до медиите", в което той казва, че няма намерение да бъде шеф на ДАНС. Това е уникален случай, защото съдът се позовава на позиция на една от страните, за да изгради своята теза. "Писмото на Делян Пеевски до медиите, последвано от юридическия акт на оттеглянето на вече подадената от него оставка като народен представител, постигат конституционосъобразния ефект на оставка от поста председател на ДАНС. Това е така, тъй като нито Делян Пеевски е могло да бъде заставен да упражнява правомощия, които той не желае да упражнява, нито ДАНС е могла да бъде оставена без ръководство", се казва в решението на КС.


Според мнозинството в КС, ако Народното събрание не бе отменило избора си, то "в тогавашната обстановка би създало хаос и обществено напрежение. Така би се стигнало до парализиране на ДАНС и до блокиране на политиката на държавата по защита на националната сигурност и противодействието на престъпността. Подобно поведение би било в противоречие с принципа на правовата държава. Изложеното не дава основание оспореното решение на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно", се казва в решението на КС. Не е изяснено как точно блокирането на ДАНС и проблемите на управляващите биха създали проблем за правовата държава.

Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова, която е на почивка в чужбина. На особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков. Тримата смятат, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно.


Подписали са Димитър Токушев, Пламен Киров, Георги Ангелов, Красен Стойчев, Борис Велчев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева и Гроздан Илиев.


Това е третото дело в КС по казуса с медийния магнат от ДПС. Решението на мнозинството от членовете на КС бе очаквано, въпреки че докладчикът по делото Анастас Анастасов бе подготвил проект, който обявяваше решението на НС за противоконституционно, но дори и при това положение депутатският статут на Пеевски нямаше да бъде застрашен. Анастасов бе написал, че дори и да смята решението на НС за противоконституционно, то е безпредметно, защото Пеевски е декларирал нежеланието си да встъпи в длъжност като шеф на ДАНС.


Държавният глава настоя КС да се произнесе дали Народното събрание е взело противоконституционно решение да отмени своето предходно решение, с което Пеевски бе назначен за председател на ДАНС. Според президента решението противоречи на основния закон, защото Пеевски е освободен от позицията без да се посочи основание по Закона за ДАНС. Проектът за решение по делото споделяше това мнение, но в крайна сметка мнозинството реши, че искането е недопустимо.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 15 Януари 2014 07:45
Влезте, за да коментирате