В Европарламента ЕНП осъди скандала със Сидеров и заклейми Станишев

Четвъртък, 16 Януари 2014 06:41 Публикувана в У нас Прочетена 1477 пъти

Евродепутатът Жан-Пиер Оди (Европейска народна партия, Франция) представи днес пред пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург случая с народни представители от партия "Атака" на летището във Варна. Член на посолството на Франция в България е бил обект на нападки и обиди, отбеляза той. "Източник на тези посегателства" е бил председателят на "Атака" Волен Сидеров.Бих искал да заклеймя това недостойно политическо поведение и своята изненада, че българското правителство не е порицало тези действия, посочи Оди. Той отбеляза, че Сергей Станишев, като председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), също не е заклеймил това поведение.Това, че след изборите за Народно събрание от май миналата година българското правителство "се ползва с изключителната подкрепа на крайнодясната партия "Атака", не може повече да се пренебрегва от нас", коментира Оди.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ), водач на българската делегация в групата на ЕНП, се обърна към присъстващия в залата премиер на Гърция Андонис Самарас в качеството му на ръководител на държавата, която е председател на Съвета на ЕС до август.Политическата ситуация в България представлява сериозно предизвикателство, заяви Ковачев по повод предстоящата работа на председателството.Българското правителство на БСП и ДПС е държано на власт от антиевропейска и ксенофобска партия, която си позволява безпрецедентно поведение, което не се осъжда от българските социалисти, чиито председател е председател и на европейските социалисти, "от страх да не загуби подкрепа и да падне от власт", добави Ковачев.

Конкретен пример е споразумението за изграждането на газопровода "Южен поток", подписано през 2008 г., сключено с шест страни от ЕС и Русия. То не отговаря на европейското законодателство, отбеляза евродепутатът. Това споразумение трябва да бъде приведено в съответствие с европейските правила и ви призовавам Съветът да даде мандат на Европейската комисия да води преговорите с Русия по този въпрос, допълни той в обръщение към Самарас.

В противен случай държавите, подписали споразумението, по всяка вероятност ще бъдат изправени пред Европейския съд, добави българският евродепутат. По неговите думи "в България броди призракът на задкулисието, воден от бившите агенти на Държавна сигурност, а това води в резултат на липса на борба с корупцията, ксенофобия и атниевропейски сделки".Това се случва с благословията на председателя на ПЕС, мандатоносител на сегашното правителство; Съветът на ЕС трябва да знае това и да не остане безучастен, призова Ковачев.

 

БСП и ДПС отказаха в в първия работен ден на парламента да осъдят официално скандалното поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговите съпартийци на 6 януари в самолета от София за Варна и след това на върненското летище. Двете управляващи партии, които разчитат на "Атака" за поддържане на парламентарния кворум, не подкрепиха предложението на ГЕРБ 42-то Народно събрание да приеме предлаганата от партията специална декларация. Текстът така и не влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, като вместо това е разпределен на парламентарните комисии по етика и правни въпроси.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате