Йордан Цонев: Най-много лъжат журналистите

Четвъртък, 16 Януари 2014 10:33 Публикувана в У нас Прочетена 1024 пъти

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев обвини журналистите, че те най-много лъжат. Той милиони пъти опровергавал казаното, че правителството взело 1 млрд. лева, за да ги похарчи за себе си. Сега се разбрало, че бюджетният дефицит е намалял. България ще изтегли заем от 4,4 млрд лева, както беше предвидено в бюджета, съобщи шефът на бюджетната комисия в парламента. С новия заем ще се покрият стари задъложения. Той уточни, че при оттеглянето на ГЕРБ от властта задлъжнялостта е била 14,4 млрд. и бързо е сведена до 14,1 млрд. лева въпреки първия заем, който страната ни изтегли. Няма да увеличим общото равнище на дълга, защото с новия дълг връщаме стари дългове, категоричен бе Цонев.

Другата лъжа била разпространената в социалните мрежи информация, че се готви нагласен конкурс, който ще бъде спечелен от веригата павилиончета "LAFKA" на Делян Пеевски. Това ще стане за сметка на веригите супермаркети, бензиностанции, ресторанти и магазини, където се продават цигари, и така Пеевски ще наложи монопол над продажбата на тютюневи изделия. Цонев уточни, че готви поправка в закона, която дава право не само на митниците, но и на НАП да проверява за ДДС, за да се избегне продажбата на контрабандни цигари. Той заяви, че ще продължи да работи съвместно с Пеевски по промяната на законите.


Депутатът от ДПС коментира и казуса с лидера на „Атака" Волен Сидеров.Ако Волен Сидеров в 14-дневния срок, в който има право да даде сам съгласие за сваляне на имунитета си, не го направи, ДПС ще гласува за свалянето му.Това е позицията на партията, която, по думите на Цонев, вече е огласена и от председателя Лютви Местан, и от самия него. Цонев уточни, че ДПС има готова написана декларация, в която осъжда поведението на лидера на „Атака".Цонев отказа да коментира казуса „Сидеров" в частта за парите, с които е финансирал пътуванията си в чужбина. Това не било негова работа. Нямаме страх заради кворума. Позицията на ДПС към „Атака" винаги е била една и съща, това, че те осигуряват кворум, си е тяхно решение, каза още депутатът и допълни, че ако депутатите на Сидеров спрат да го правят, това няма да бъде проблем за ДПС, а за държавата.


Вчера депутатите на Сидеров не внесоха колективно искане за сваляне на имунитета, защото юрист ги посъветвал, че не е правилно. Сидеров не направи стъпка сам да си даде имунитета и запази мълчание по въпроса.

Последно променена в Четвъртък, 16 Януари 2014 11:12
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате