Нова Венета Марковска гласят за шеф на Инспектората към ВСС

Петък, 17 Януари 2014 12:47 Публикувана в У нас Прочетена 952 пъти

Продължават да излизат нови данни за съмнително поведение на кандидатката за шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева – единственият претендент за поста, е била част от съдебен състав, разглеждал дело, в което страна е бил съпругът й Георги Георгиев и негови роднини, съобщава сайтът „Съдебни репортажи”. Противно на закона съдията от ВАС не си е направила отвод при наличието на безспорни обстоятелства, които налагат тя да не участва в състава по делото.

През 1996 г. със заповед на главния архитект на София е одобрен проект за подробни застроителни планове за пет столични квартала, включително за квартал „Лозенец”. Заповедта е обжалвана пред Софийския градски съд (СГС) от дружеството “ЧАД Зографски”, което притежава имот в територията, попадаща в новата регулация. Две години по-късно фирмата обжалва и решението на СГС, което отхвърля претенциите на дружеството. Казусът стига до Върховния административен съд (ВАС) през 1998 г. , а като заинтересовани страни са конституирани няколко физически лица с имоти в района. Една от тях е Надежда Димитрова – майка на Георги Георгиев, съпруг на Веселина Тенева. През март е насрочено второто заседание по делото, което е отложено поради смърт на една от страните – призовката на Димитрова е върната в цялост с уточнение, че лицето е починало и затова съдът спира делото.
Като страна в процеса встъпват наследниците на Димитрова – двамата й синове (Георги и Никола Георгиеви) и дъщеря й (Александра), а съдът указва на страните да представят удостоверение за смърт и наследници. Фирмата обаче атакува определението на ВАС, с което делото е спряно, но жалбата е оставена без разглеждане от зам.-председателя на съда. Причината е, че междувременно производството по делото е възобновено и жалбата става безпредметна. Дружеството обжалва и резолюцията на зам.-председателя и така на 3 май 2000 г. делото попада при петчленен състав на ВАС с председател Венета Марковска и членове Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Веселина Тенева и Марина Михайлова. Съдебният състав приема, че председателят на ВАС правилно е приел, че след възобновяване на производството по делото не е налице правен интерес от обжалването и отхвърля жалбата на дружеството.


Макар въпросът, по който са се произнесли съдиите, да е процедурен, това не отменя задължението на съдия Тенева да си даде отвод по делото при съмнения за предубеденост. А такива със сигурност възникват при съпружеските й отношения с Георгиев. 

 

Неясни имотни сделки и спестявания, надхвърлящи двойно заплатата й
Справка на „Съдебни репортажи” в имуществените декларации на съдия Веселина Тенева показва, че като магистрат тя е проявила завидна спестовност последната година и месечно е спестявала средства, надхвърлящи два пъти заплатата й. В декларацията си пред Сметната палата за 2012 г. съдия Тенева е записала, че притежава банков влог от 46 744 лв. с произход заплата. Само година по-късно тя е декларирала два банкови влога на стойност 187 527 лв. с произход на средствата спестявания, трудови възнаграждения и наеми. На практика това означава, че за една година спестяванията на магистрата са се увеличили със 140 783 лв., като съдия Тенева е заделяла 11 732 лв. всеки месец. Не става ясно обаче от къде са тези средства, при положение, че за предходната година трудовите й доходи възлизат на 69 724 лв. Сметките сочат, че кандидатката за главен инспектор е спестявала близо двойно повече, отколкото е получавала на месец. Този факт няма обяснение, тъй като в декларациите й не е посочено в последната година да е извършвала сделки с имоти, които биха обяснили внезапното й забогатяване.


Имущественото състояние и имотните сделки на семейството на Тенева така и не получиха логично обяснение, след като Етичната комисия на Висшия съдебен съвет приключи скоростно темата (без да включи в „проверката” информацията за заменките между „Софийски имоти” и съпруга на Тенева) с лаконичното заключение, че се касае за „строго имуществени отношения”, а вносителите на кандидатурата й – ДПС и БСП, обясниха, че тя ненужно е критикувана. Депутатът от БСП Мая Манолова дори заключи, че разкритията на медиите и критиките на Съюза на съдиите и неправителствения сектор са „истерия”. „Аз не съм проверила лично, но стана ясно, че става дума за едно решение на семейството по какъв начин да бъдат разпределени имотите между техните деца, стандартна процедура, която прави всяко българско семейство. Въпросът ви откъде има пари майката на съдия Тенева е смешен. Ама, моля ви, ясно е, че жената не е имала тези пари и че не ги е платила, става дума за договорка в семейството. Това е разрешено от закона. Това е допустимо. Това го правят десетки български семейства”, мотивира се Манолова, без да уточни дали при симулативните сделки на семейството е била ощетена държавата.


Тенева е пояснила на членовете на Етичната комисия, че целта на продажбите и даренията била да се прекрати предварително съпружеската имуществена общност между нея и съпруга й Георги Георгиев, като за целта двамата съпрузи или тя сама продавали на майката, а после тя дарявала на дъщерята, така че след дарението всеки от имотите ставал индивидуална собственост на съдията. Така детето на втория съпруг на Тенева вече не можело да има претенции към имота при наследяване, защото баща му преставал да е собственик.


Логическите разсъждения на вносителя Манолова и обясненията на Веселина Тенева обаче не могат да бъдат приложени към един факт в декларацията на съдия Тенева, който буди не малко подозрения. В нея е записано, че през 1995 година, преди брака с Тенева, Георги Георгиев купува апартамент и подпокривно пространство от 75 кв. м. в София. Две години години по-късно съпругът на съдийката й продава половината от апартамента. През 2004 г. имотът е купен от майката на Тенева Марийка и същата година – дарен на дъщеря й. Така апартаментът остава изцяло във владение на съдия Тенева, без да е ясно какво е наложило семейството да смени няколко пъти собствеността му. Съдия Веселина Тенева не беше открита за коментар. Предвид координираните движения на институциите по казуса „Тенева”, едва ли някои от тях отново ще вдигне завесата на процедурата за главен инспектор, за да провери и изнесе фактите около имотните сделки на съдията от ВАС.


Призивите на НПО-сектора и Съюза на съдиите да бъдат удължени сроковете за внасяне на кандидатури за главен инспектор, популистки подхванати и от ГЕРБ, пък тотално бяха игнорирани от парламента. Изборът на главен инспектор, който близо година бе пренебрегван от парламента, въпреки изтеклия мандат на предишния – Анна Караиванова, е насрочен за 27 февруари. Едва ли е случайност, че това ще се случи само ден, след като единствената кандидатка за поста Веселина Тенева навършва пенсионна възраст. А според Закона за съдебната власт (чл. 165, ал.9,т.4 от ЗСВ) „съдия, прокурор и следовател, пенсионирани по ал. 1, т. 1 (навършване на 65-годишна възраст), нямат право да заемат длъжност в органите на съдебната власт. Предстои да видим дали ВСС ще сколаса да пенсионира съдия Тенева преди Народното събрание да гласува кандидатурата й и дали парламентът ще продължи да забърква юридически каши, които компроментират един от ключовите органи в съдебната система.


Тройкаджийка в университета
Номинираната по странна процедура за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Веселина Тенева е завършила юридическото си образование със среден успех 3,69, а на държавния изпит е получила добър 3,50. Тенева е завършила пълния курс на обучение в Правния факултет на Софийския университет през 1971 г., но се дипломира две години по-късно.Преди да стане съдия, тя е работила почти 20 години като юрисконсулт в завод "Хемус" в Бургас. След това започва работа в търговските отделения на Софийския районен съд и Софийски градски съд. Във ВАС е от 1997 г.

 

Тенева оневини Доган за хонорара му на хидроексперт

Единствената кандидатура на Тенева за ключовия пост на главен съдебен инспектор беше внесена от зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП) и председателя на правната комисия Четин Казак (ДПС) и се появи на интернет страницата на парламента час преди крайния срок - в 17 ч. След изтичането му нямаше публикувани други кандидатури, като срокът за публикуване е до три дни след внасяне в деловодството.


Веселина Тенева е председател на седмо отделение във Върховния административен съд, което разглежда дела, свързани с конфликт на интереси, с достъп до обществена информация, със защитата на документите за самоличност и регулирането на далекосъобщенията.


Тенева беше председател и на състава по делото (заедно с Юлия Ковачева, Таня Вачева, Иван Раденков и Даниела Мавродиева) срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган за хонорара му за хидровъзела Цанков камък. Решението на ВАС тогава беше, че няма конфликт на интереси в това, че Доган е получил близо 1 млн. евро хонорар за консултантската му дейност по проекта.

 

Прецедентът "Марковска"

През ноември 2011 г. Венета Марковска беше избрана с гласовете на ГЕРБ и Атака за член на КС от парламентарната квота. При обсъждането на кандидатите в правната комисия, Искра Фидосова съобщи за постъпил анонимен сигнал срещу Марковска. Той обаче не беше обсъден. В него се съдържаха извадки от много медийни публикации във връзка с приятеля на Марковска – Георги Георгиев, в които ги обвиняват в търговия с влияние. Марковска, която отричаше всякакви обвинения по нейн адрес, както и неколкократно се размина в обясненията си, отказа да се оттегли. Така се стигна до ситуацията, в която тя трябваше да положи клетва, но това беше осуетено. Марковска бе оставена да положи клетва последна, но преди това президентът Росен Плевнелиев заяви, че има морални задръжки да присъства на нейната клетва, подхранени от писмо от прокуратурата, а Евгени Танчев (по това време председател на КС) заяви, че в отсъствие на президента клетва не може да има.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 17 Януари 2014 13:01
Влезте, за да коментирате