Ирена Кръстева се изправи срещу Георги Първанов

Събота, 18 Януари 2014 19:48 Публикувана в У нас Прочетена 2092 пъти

Рестартирането на политическото движение АБВ на Георги Първанов и прегръдката на бившия президент с експремиера Бойко Борисов се прави, за да бъде размразен проектът за изграждането на АЕЦ „Белене”. В дъното на заверата е енергийният бос и обвиняем за източване на 8 млн. лева от проекта за Втора атомна Богомил Манчев, пише изданието на Делян Пеевски „Телеграф”. Това са разкрили пред изданието хора от обкръжението на бившия държавен глава.В обкръжението на новия кръг „Мишо Бирата” се твърди, че Румен Петков реди схема със събития и факти с цел да прикрие тежките корупционни практики, които въртят с партньорите си, и опитите им за източване на държавната хазна. И колкото и да се опитват да омаловажат фактите, изнесени чрез нашите разследвания, наричайки ни „една медийна група”, ние знаем, че тях ги е страх от истината. Точно затова собственичката на Нова Българска Медийна Група г-жа Ирена Кръстева няма да се поддаде на наглостта на подобни скандални фигури, който вече се проверяват от ДАНС. Тяхната ярост е обяснима, тъй като наскоро за пръв път у нас беше приет закон, регламентиращ дейността на офшорките и ограничаването им от достъп до голяма част от икономическите сфери у нас. Този законопроект беше внесен именно от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, заключава „Телеграф“. 

Манчев, чиято фирма „Риск инженеринг” беше подизпълнител на консултанта по „Белене”, е известен с това, че е спонсор на Първанов, и в случая има сериозна мотивация за „пробуждането” на гражданското движение - 500 милиона евро, твърди изданието. Приблизително такава сума се очаква да лапне той, ако АБВ успее да договори размразяването на АЕЦ „Белене”. Цифрата представлява комисионата от 5% от 10 млрд. евро, която непозната на БГ пазара американска фирма се кани да инвестира за изграждането на „Белене”.

 

Планът няма как да се задейства при сегашния кабинет, затова основна цел на новите политически партньори е идването на власт под формата на така наречената коалиция „Мишо Бирата” с предсрочни избори. Огромната сума възбудила групата около Меглена Кунева и Реформаторския блок, които се опитват да прилапат парчета от неочаквано появилата се енергийната торта. Така, заслепени от комисионата, те били готови да клекнат на новата коалиция и дори да им помогнат в организирането на заверата. Тя се финансира изцяло от Богомил Манчев, който е ракета носител на изпадналото в кома гражданско движение АБВ на Първанов. С парите на енергийния бос превратаджиите се канели да се върнат на власт.

Мистериозен кандидат-инвеститор вече се е появил и дори настоява за среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Фирмата, готова да вложи в „Белене” 10 млрд. евро, се казва Monaco Private Capital Corporation и по документи е базирана в Ню Йорк. Интересна подробност е, че информация за собствеността є трудно може да бъде открита, тъй като дори в официалната интернет страница на компанията могат да влизат само регистрирани потребители с парола. Според източници именно от тази чужда фирма Манчев и коалиция „Мишо Бирата” се надяват да приберат тлъстата комисиона.
Показни обискиПри обиските на офисите на „Риск инженеринг” на 20 септември 2013 г. и последвалите обвинения към Манчев и двама от бившите директори на НЕК, държейки изграждането на централата на ниво „гьол”, дружествата около енергийния бос са прибирали по над 950 000 евро на месец под формата на консултации. А единственото, което са правили, е да дават съвети как да се опазва обектът. Парите са плащани от НЕК на консултанта по проекта АЕЦ „Белене” и изпълнителния директор на „Уорли Парсънс” и подизпълнителя „Риск инженеринг”. Далаверата продължи и по времето на служебния кабинет, като така в крайна сметка се оказа, че за годината и половина от спирането на проекта на 29 март 2012 г. до акцията на прокуратурата са били източени около 18 млн. евро. С идването на кабинета „Орешарски” обаче далаверата беше секната, а участниците в нея вече са клиенти на прокуратурата. Затова Манчев е решен да използва старите си авери, за да си върне обратно златната кокошка.
Реализирането на идеята на енергийния бос е много опасно за държавата, тъй като то превръща Втора атомна в чисто частен проект, върху който държавата няма да има контрол, пояснили експерти. Явно солидни суми са обещани и на Румен Петков, който и към момента поддържа съмнително луксозен начин на живот. От „Позитано” 20 обясниха, че той вече не получава заплата нито от парламента, нито от Висшия съвет на БСП, но въпреки това продължавал да плаща скъпа охрана и тежки гуляи. Оттам препоръчаха на НАП и другите компетентни органи да проверят луксозния начин на живот на Петков, тъй като той заема само партийна длъжност в област Плевен.


Консилиере, или иначе казано съветник на енергийния бос и основен идеолог на възраждането на проекта е бившият МВР шеф и червен депутат Румен Петков, който в момента е дясна ръка на Първанов в операцията по размразяването на АБВ. В опитите си да отрече твърденията, че е участвал в рандеву на Първанов с Бойко Борисов, самият Петков реално потвърди, че се е срещал с Борисов по темата за „Белене“. Допълни също, че Борисов поел ангажимента, че „групата на ГЕРБ би подкрепила рестартирането на проекта „Белене” и преосмисляне на решението на Народното събрание”. Лидерът на ГЕРБ също потвърди за срещата с Петков, като заяви: “Даже поканих Делян Добрев и им казах моите условия – ако не се дават държавни пари, държавна гаранция, договор за изкупуване на ток – ако тези условия ги има, за мен няма лошо да е частен този проект.” Кой точно е инвеститорът и в какво качество въобще Петков и Борисов са разговаряли за проекта, не стана ясно.


Петков бута темата в публичното пространство още от есента на миналата година, като настоява приоритет да е не изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, за което вече беше намерен стратегически американски инвеститор „Уестингхаус”, а размразяването на „Белене”. Той все пак припомни, че БСП предизвика през миналата година референдум именно по този въпрос.

Редактор: Светломира Димитрова.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

 • Връзка на коментара Момчил Дойчев Понеделник, 20 Януари 2014 11:07 публикуван от Момчил Дойчев

  Пушката на Първанов и провалът на БСП
  Доц. д-р Момчил Дойчев

  Заявката на президента Първанов да участва самостоятелно с формацията си АБВ на предстоящите Европейски избори предизвика шок и ужас в редиците на червената партия. (Виж анализа ми „Шок и ужас в червената менажерия”). Този неочакван ход на бившия червен президент е продиктуван от няколко обстоятелства:

  1. Провалът на ръководената от неговия приемник Станишев БСП става все по-явен. В България едва ли е имало по-некомпетентно и в същото време репресивно управление от това на новата тройна коалиция, начело с БСП на Станишев. Наглостта на главатарите на този все по-явен авторитарен и нелегитимен режим е видима и тя очевидно трябва да компенсира тяхната интелектуална и политическа недостатъчност.
  2. В Европа този провал е вече повече от ясен и европейските социалисти, които лекомислено си избраха за шеф съветския възпитаник вече дълбоко съжаляват за този свой избор. По свои канали Първанов знае това и затова смело атакува своите съпартийци и приемници.
  3. Анализът на наличните социологически данни ясно показва, че Първанов има шанс да победи Станишев на едни Европейски избори, още повече като издигне кандидатурата на бившия външен министър и единствен смислен евродепутат на левицата Ивайло Калфин. Тази победа ще се изразява дори само в това, че Станишев ще загуби поредните избори, а ще бъде пълна, ако Калфин стане евродепутат. Това отваря пътя на Първанов към връщане на лидерството си в БСП.

  Кои са тези социологически данни, на които се уповава Първанов? Това , разбира се, не са манипулативните данни на червените агенции на Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Кольо Колев или Васил Тончев. Това са данните на агенция „Маркет линкс”, публикувана в изследването „Актуални обществени нагласи и потенциал на десния вот”, реализирано в периода юли-септември 2013 година. Там в раздела „Очакване за развитие на политическото пространство” е зададен и въпросът: „Ако в бъдеще се появят следните нови партии/коалиции, доколко вероятно или не е да гласувате за всяка една от тях”.
  Въпросът е включен, за да се измери влиянието и тенденциите при нововъзникващи партии, които са предимно в дясно-центристкия спектър, а евентуална партия или организация, свързана с експрезидента Първанов е включена заради баланса и възможността за избор на левия гласоподавател. Ръководителят на агенцията Румяна Бъчварова напомня, че още тогава резултатите са направили силно впечатление на екипа заради високите си резултати при относително ниската обществена активност на самия Първанов и практически отсъствието на обществена дейност от страна на АБВ.
  Получените резултати от изследването показват, че за партия, ръководена от Георги Първанов със сигурност заявяват, че биха гласували 7.5 % от анкетираните, 13% по-скоро ще гласуват, а около 55% – че по-скоро няма да гласуват за такава хипотетична (тогава) партия.
  На въпроса за предпочитанията само сред левите избиратели, резултатът е следният: 23 % със сигурност биха гласували за партия на Георги Първанов, а 30% по-скоро биха гласували за такъв политически субект. Показателно е също, че едва 9.5 на сто отговарят, че по-скоро няма да гласуват, а 28% - че със сигурност няма да подкрепят Първанов.
  Според Румяна Бъчварова, дори при предпазлив анализ на данните, ако структура, ръководена от Първанов, се яви на избори, би получила около една трета от левите гласове и при един условен потенциал на БСП от 1 милион избиратели, това означава минимум 300 000 гласоподаватели.
  Данните от изследването на „Маркет линкс” са хипотетични - т.е. изследва се как ще реагират избирателите при една бъдеща, но все още неясна и имагинерна ситуация. Обикновено в такива случаи избирателите дават аванс на такива въображаеми или реални нови участници. Във времето такива участници в повече или по-малко предизборна ситуация бяха т.нар. СДС-та с тирета - даваха им се дори 2 пъти повече проценти от реалните, които получиха на парламентарните избори през 1991 г., партия „Нов Избор” - бе обявена за сигурен участник в следващия парламент на изборите през 1994, Евролевицата трябваше да обере почти половината от червения електорат през 1997, за царя декларираха че биха гласували над 80% от българите и пр. С други думи в такива случаи винаги анкетираните "наддават" за такива нови формации. Но при реална предизборна ситуация, когато трябва да се прави истински избор, се намесват множество други, вече реални фактори. Например съотношението между различните участници в изборния процес, тяхната история, потенциал, характер на предизборната кампания и др. Що се отнася до левите избиратели за тях значение имат и редица допълнителни фактори, които могат да се окажат решаващи при един реален алтернативен избор – например Кой – Първанов или Станишев е автентичния изразител на интересите на Партията, кой е потенциален победител над основния противник в момента на едни парламентарни избори, какви са шансовете за запазване на партийното единство и едновременно с това за разширение на партийната периферия и др.
  В този смисъл на този етап 300 000 избиратели е един потенциал, който е по-скоро максимум, отколкото минимум на избирателите, които биха гласували за формация на Първанов на парламентарни избори. Но за негова формация, която се състезава с неговата партия БСП този таван трябва да се редуцира значително. Просто защото той ще се състезава със собствената си партия!
  Освен това през последните 6 месеца наблюдаваме два противоречиви процеса. От една страна потенциалът на БСП като условен „победител” в парламентарните избори, излъчил правителство с помощта на ДПС и „Атака” нарасна. Към него се присъединява част от т.нар. "блато", което гласува за победителя, или се присъединява към него след изборите.
  Но, от друга страна, особено през последните два-три месеци електоралното ядро на БСП се свива. Условно „придобитият” по време на изборите страничен и периферен електорат (който е между 100 000 и 200 000 избиратели) постепенно се разочарова. Друга не малка част от реалните избиратели на БСП (на този етап близо 100 000 души) също се разочароват и не биха гласували за нея. Това са хора , които не гласуваха за ГЕРБ, а за БСП, поради внушеното преди изборите на 12.05.2013. убеждение, че „ГЕРБ води репресивна политика и ще фалшифицира изборните резултати”. Поне сега се оказва че БСП провежда същата, ако не и много по-репресивна политика и че ако някой е манипулирал изборния резултат – това е точно партията на Мая Манолова. Така че тези избиратели по-скоро не биха гласували, особено на европейски избори, отколкото да гласуват за формацията на червения президент като автентично лява алтернатива. Техният профил е ясно центристки ориентиран и те биха подкрепили по-скоро Реформаторския блок, ако изобщо отидат да гласуват на предстоящите избори.
  Освен това от изследването не става ясно как са идентифицирани изобщо „левите избиратели”. Те само декларират ли, че са „леви” ли, или са симпатизанти изобщо на леви партии, или са реалните гласоподаватели за БСП? Съвсем не е сигурно, че те биха гласували за АБВ, но при липса на друга лява алтернатива е напълно възможно и да го направят.
  При всеки случай наличните до този момент данни говорят за сериозно разцепление и смут сред левия електорат.
  Освен това само със заявката си за участие в Европейските избори, продиктувана според Първанов от напълно неадекватната политика на ръководството на БСП (дори без да се коментира излъченото от БСП и ДПС правителство!), за пръв път се създаде възможност дълбоките личностни противоречия и различия в БСП да излязат наяве до такава степен, че да застрашат за пръв път сериозно най-ценното за тази партия – нейното единство.
  Наистина противоречията в тази партия съвсем не са идейни или ценностни. Те са свързани с борбата за власт вътре в партийната върхушка. При всеки случай тази вътрешна борба ще доведе до свиване не само на периферията, но и на самото електорално ядро на БСП, а вероятно ще бъде засегнат и потенциалът на тази партия да привлича нови избиратели в близко бъдеще. А това би засилило както неокомунистическите тежнения, така и националистическите, които могат да се отлеят в някоя от наследяващите „Атака” националистически и националпопулистки формации – продукт на партийното инженерство на „Позитано” и водещата сега червена банка.
  В този смисъл са прави тези, които смятат, че в тази неблагоприятна за БСП ситуация е по–вероятно Първанов да отцепи значителен процент от типичните леви гласове, отколкото да прибави нови към левия център. Просто ситуацията е различна – БСП е на власт и явно (за кой ли път?) се проваля. В такива ситуации обаче е възможно да има и успешна (до следващ подем на БСП!) друга лява алтернатива – примерът от Евролевицата от 1997-2001 г. е показателен в това отношение... Така че президентът Първанов има шансове, макар и трудно да вкара поне един евродепутат.
  При всеки случай пушката на Първанов вече гръмна. Напразни са призивите тя да бъде прибрана в калъфа и окачена на стената до края на евроизборите. Това няма как да стане – предстои жестока компроматна война, в която не е ясно кой ще победителят. Въпреки „опорните точки” и флашките. Защото и двете страни имат такива – Румен Петков ясно намекна за това.

  Оттук нататък борбата в БСП, както казва поетът, ще е жестока и даже епична. Нищо че не става дума за никакви ценности, а за благата и облагите от властта.

  При всеки случай Станишев отдавна е загубил и тези избори. И колкото и да рови земята, няма как да ги спечели, дори пак да се опита да ги фалшифицира.

Влезте, за да коментирате