Светият Синод избра Серафим за Неврокопски митрополит с гласа на дядо Неофит

Неделя, 19 Януари 2014 11:50 Публикувана в У нас Прочетена 949 пъти

Светият синод избра за Неврокопски митрополит епископ Серафим на мястото на починалия дядо Натанаил. Другият кандидат, посочен от епархийските избиратели  миналата неделя  беше епископ Григорий=

Решаващ за избора Серафим за митрополит се е оказал гласът на патриарх Неофит, съобщи БНТ .При отчитане на гласовете двамата претенденти за оглавяване на Неврокопската епархия се оказаха с равен брой гласове - 6 на 6, от общо 12. Патриарх Неофит обаче има право на втори глас, който даде за Мелнишкия епископ Серафим.


Негов съперник бе Браницкият епископ Григорий.Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20 януари.


Мелнишкият  епископ Серафим с мирско име Динко Желязков Динков, е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 


През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От м. януари 1999 г. до м. септември 1999 г. отбива военната си служба.На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. е назначен за игумен на Роженския манастир.


На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит.


На 12 януари в Гоце Делчев се състоя епархийският избор за Неврокопски митрополит. Тогава Мелнишкият епископ Серафим получи 30 гласа, а Браницкият епископ Григорий - 28 гласа. 


В събота Светият Синод се събра на специално заседание, по време на което изслуша доклада на Видинския митрополит Дометиан - наместник на овдовялата Неврокопска епархия, на когото Светият Синод бе възложил организирането на изборите за нов Неврокопски митрополит - наследник на приснопаметния митрополит Натанаил.От доклада стана ясно, че изборът в Гоце Делчев на 12 януари е протекъл прозрачно, съобразно с каноните и Устава на БПЦ-БП, при идеален ред. Жалби по провеждането на избора в оказания от Устава 3-дневен срок от участници в избора не са постъпили. Документацията по избора е изрядна.

 

 

 

Последно променена в Неделя, 19 Януари 2014 12:01
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате