Станишев стяга редиците: Който работи за Калфин, е срещу БСП. Няма да бягам след изборите

Неделя, 19 Януари 2014 19:23 Публикувана в У нас Прочетена 1199 пъти

„БСП се бори за доверие като първа политическа сила на тези избори. Това би имало сплотяващ ефект напук на всичко, което се случва в партията. Тази победа е важна и за сегашното правителство, за да се получи доверието ,от което има нужда. БСП трябва да покаже, че са силни, че могат да спечелят тези избори. Добре е, че това се случва точно сега, за да има време да се вземат мерки”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след изнесената конференция на партията в Пловдив."Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат", каза на пресконференцията Станишев, като добави, че той може да бъде еврокомисар и без тези избори Лидерът на БСП каза още, че няма намерение да бяга след изборите и да предава партията в този момент, каквито твърдения тиражираха съпрузите Виза Недялкова и Андрей Райчев в последните дни.

"Който ще работи за Ивайло Калфин, той е в тежко партийно и уставно нарушение, заяви председателят на българските и европейските социалисти. Партийният лидер изрази дълбокото си разочарование от евродепутата Ивайло Калфин, който бе външен министър в кабинета "Станишев" и кандидат за президент на БСП, но миналата седмица обяви, че ще се включи в листите на АБВ за евровота.Решението на Ивайло Калфин е глупаво, неясно мотивирано и е тежка политическа грешка, заяви още Сергей Станишев. Според него това действие е насочено срещу БСП, отново повтори, че обслужва основните опоненти от ГЕРБ, подкопава правителството и добави, че това издава политическа шизофрения.

 

Лидерът на БСП заяви, че по време на днешното съвещание не е чул изказване за подкрепа към АБВ от страна на общинските партийни съвети. Позициите им варират от необходимостта от категорични действия и мерки срещу членовете, подкрепящи АБВ, до това те да бъдат апелирани да оттеглят подкрепата си. 


По време на срещата стана ясно, че вече има и първи наказания заради изразени симпатии към гражданското движение АБВ на Георги Първанов. На неделното съвещание не е бил допуснат председателят на Областния и Общински съвет на БСП–Монтана Емил Константинов. Това станало с устно нареждане на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов. Указания да не идват на сбирката били дадени и на лидерите на социалистите в Плевен и Добрич, които също са заподозрени в партийно предателство. 
В същото време Станишев заяви на пресконференция, че нито един представител на общински и партийни съвети на БСП не подкрепя инициативата АБВ. "Всички изказвания са били емоционални в спектъра на това да има категорични действия и мерки за такива членове. Имаше даже и отправен апел към тях да се даде още един шанс на някои хора да осмислят своята позиция и да спрат това, което са започнали. В противен случай да носят последствията за себе си”, каза лидерът на БСП , цитиран от агенция "Фокус". 


Партийният устав е категоричен, има текстове за отделни листи, разписана е система от мерки за партийно въздействие, но засега няма категорично решение за това, казаха от НС на БСП по повод участието на някои членове в листа на АБВ. Членовете на АБВ не аргументират добре действията си, нито позициите си, допълни Сергей Станишев. 


БСП не е нито на Първанов, нито на Станишев, и не може да се дели на сфери на влияние, смята още председателят на БСП. Според него "партията не е собственост на нито един от нас и всички ние сме функция от доверието на нашите избиратели.Това съм отстоявал винаги и в трудни моменти, като през 2011 година, когато Първанов каза, че се връща в БСП, тази партия е негова и ще си я вземе обратно", добави Станишев. По думите му в партията мнозина задават въпроса защо именно сега, когато затихнаха протестите, когато от ГЕРБ се отцепват членове, когато правителството показа, че има резултати, се приемат такива действия от партийни наши членове. Ако целта е била да се разтревожи БСП,то тя е постигната, каза лидерът на БСП.

Той допълни, че историята на партията показва, че е имало и други случаи, в които едни хора казват, че ще играят срещу БСП, а после се прибират в партията и продължават да дават оценки и акъл. Този опит вече е отразен в устава на партията. "Кръстоската на гръцки кон с българско магаре, ражда муле”, каза Станишев. 


"Аз нямам намерение да бягам и да изоставям своята партия в труден момент. Земята ще изровя, но ще направя така, че БСП да се представи като първа политическа сила на евроизборите", коментира още лидерът на българските и европейските социалисти. 
"Навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят, тази битка е ожесточена във всяка една страна и тази битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България", категоричен бе Станишев.Той продължи, че България винаги е била укорявана, уязвявана, винаги е била поставяне в ъгъла. "Ние, наред с общата кауза на европейските социалисти, ще се борим на тези избори за толкова силно представителство на социалисти в ЕП и за такава ЕК, че отношението към България да се промени и да можем ефективно, в партньорство с нашите приятели от социал-демократическото семейство в ЕП и комисията, да отстояваме българския национален интерес, по-достойно място на България в ЕС", завърши Станишев.

 

Редатор: Светломира Димитрова.

1 коментар

 • Връзка на коментара Момчил Дойчев Понеделник, 20 Януари 2014 11:10 публикуван от Момчил Дойчев

  Пушката на Първанов и провалът на БСП
  Доц. д-р Момчил Дойчев

  Заявката на президента Първанов да участва самостоятелно с формацията си АБВ на предстоящите Европейски избори предизвика шок и ужас в редиците на червената партия. (Виж анализа ми „Шок и ужас в червената менажерия”). Този неочакван ход на бившия червен президент е продиктуван от няколко обстоятелства:

  1. Провалът на ръководената от неговия приемник Станишев БСП става все по-явен. В България едва ли е имало по-некомпетентно и в същото време репресивно управление от това на новата тройна коалиция, начело с БСП на Станишев. Наглостта на главатарите на този все по-явен авторитарен и нелегитимен режим е видима и тя очевидно трябва да компенсира тяхната интелектуална и политическа недостатъчност.
  2. В Европа този провал е вече повече от ясен и европейските социалисти, които лекомислено си избраха за шеф съветския възпитаник вече дълбоко съжаляват за този свой избор. По свои канали Първанов знае това и затова смело атакува своите съпартийци и приемници.
  3. Анализът на наличните социологически данни ясно показва, че Първанов има шанс да победи Станишев на едни Европейски избори, още повече като издигне кандидатурата на бившия външен министър и единствен смислен евродепутат на левицата Ивайло Калфин. Тази победа ще се изразява дори само в това, че Станишев ще загуби поредните избори, а ще бъде пълна, ако Калфин стане евродепутат. Това отваря пътя на Първанов към връщане на лидерството си в БСП.

  Кои са тези социологически данни, на които се уповава Първанов? Това , разбира се, не са манипулативните данни на червените агенции на Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Кольо Колев или Васил Тончев. Това са данните на агенция „Маркет линкс”, публикувана в изследването „Актуални обществени нагласи и потенциал на десния вот”, реализирано в периода юли-септември 2013 година. Там в раздела „Очакване за развитие на политическото пространство” е зададен и въпросът: „Ако в бъдеще се появят следните нови партии/коалиции, доколко вероятно или не е да гласувате за всяка една от тях”.
  Въпросът е включен, за да се измери влиянието и тенденциите при нововъзникващи партии, които са предимно в дясно-центристкия спектър, а евентуална партия или организация, свързана с експрезидента Първанов е включена заради баланса и възможността за избор на левия гласоподавател. Ръководителят на агенцията Румяна Бъчварова напомня, че още тогава резултатите са направили силно впечатление на екипа заради високите си резултати при относително ниската обществена активност на самия Първанов и практически отсъствието на обществена дейност от страна на АБВ.
  Получените резултати от изследването показват, че за партия, ръководена от Георги Първанов със сигурност заявяват, че биха гласували 7.5 % от анкетираните, 13% по-скоро ще гласуват, а около 55% – че по-скоро няма да гласуват за такава хипотетична (тогава) партия.
  На въпроса за предпочитанията само сред левите избиратели, резултатът е следният: 23 % със сигурност биха гласували за партия на Георги Първанов, а 30% по-скоро биха гласували за такъв политически субект. Показателно е също, че едва 9.5 на сто отговарят, че по-скоро няма да гласуват, а 28% - че със сигурност няма да подкрепят Първанов.
  Според Румяна Бъчварова, дори при предпазлив анализ на данните, ако структура, ръководена от Първанов, се яви на избори, би получила около една трета от левите гласове и при един условен потенциал на БСП от 1 милион избиратели, това означава минимум 300 000 гласоподаватели.
  Данните от изследването на „Маркет линкс” са хипотетични - т.е. изследва се как ще реагират избирателите при една бъдеща, но все още неясна и имагинерна ситуация. Обикновено в такива случаи избирателите дават аванс на такива въображаеми или реални нови участници. Във времето такива участници в повече или по-малко предизборна ситуация бяха т.нар. СДС-та с тирета - даваха им се дори 2 пъти повече проценти от реалните, които получиха на парламентарните избори през 1991 г., партия „Нов Избор” - бе обявена за сигурен участник в следващия парламент на изборите през 1994, Евролевицата трябваше да обере почти половината от червения електорат през 1997, за царя декларираха че биха гласували над 80% от българите и пр. С други думи в такива случаи винаги анкетираните "наддават" за такива нови формации. Но при реална предизборна ситуация, когато трябва да се прави истински избор, се намесват множество други, вече реални фактори. Например съотношението между различните участници в изборния процес, тяхната история, потенциал, характер на предизборната кампания и др. Що се отнася до левите избиратели за тях значение имат и редица допълнителни фактори, които могат да се окажат решаващи при един реален алтернативен избор – например Кой – Първанов или Станишев е автентичния изразител на интересите на Партията, кой е потенциален победител над основния противник в момента на едни парламентарни избори, какви са шансовете за запазване на партийното единство и едновременно с това за разширение на партийната периферия и др.
  В този смисъл на този етап 300 000 избиратели е един потенциал, който е по-скоро максимум, отколкото минимум на избирателите, които биха гласували за формация на Първанов на парламентарни избори. Но за негова формация, която се състезава с неговата партия БСП този таван трябва да се редуцира значително. Просто защото той ще се състезава със собствената си партия!
  Освен това през последните 6 месеца наблюдаваме два противоречиви процеса. От една страна потенциалът на БСП като условен „победител” в парламентарните избори, излъчил правителство с помощта на ДПС и „Атака” нарасна. Към него се присъединява част от т.нар. "блато", което гласува за победителя, или се присъединява към него след изборите.
  Но, от друга страна, особено през последните два-три месеци електоралното ядро на БСП се свива. Условно „придобитият” по време на изборите страничен и периферен електорат (който е между 100 000 и 200 000 избиратели) постепенно се разочарова. Друга не малка част от реалните избиратели на БСП (на този етап близо 100 000 души) също се разочароват и не биха гласували за нея. Това са хора , които не гласуваха за ГЕРБ, а за БСП, поради внушеното преди изборите на 12.05.2013. убеждение, че „ГЕРБ води репресивна политика и ще фалшифицира изборните резултати”. Поне сега се оказва че БСП провежда същата, ако не и много по-репресивна политика и че ако някой е манипулирал изборния резултат – това е точно партията на Мая Манолова. Така че тези избиратели по-скоро не биха гласували, особено на европейски избори, отколкото да гласуват за формацията на червения президент като автентично лява алтернатива. Техният профил е ясно центристки ориентиран и те биха подкрепили по-скоро Реформаторския блок, ако изобщо отидат да гласуват на предстоящите избори.
  Освен това от изследването не става ясно как са идентифицирани изобщо „левите избиратели”. Те само декларират ли, че са „леви” ли, или са симпатизанти изобщо на леви партии, или са реалните гласоподаватели за БСП? Съвсем не е сигурно, че те биха гласували за АБВ, но при липса на друга лява алтернатива е напълно възможно и да го направят.
  При всеки случай наличните до този момент данни говорят за сериозно разцепление и смут сред левия електорат.
  Освен това само със заявката си за участие в Европейските избори, продиктувана според Първанов от напълно неадекватната политика на ръководството на БСП (дори без да се коментира излъченото от БСП и ДПС правителство!), за пръв път се създаде възможност дълбоките личностни противоречия и различия в БСП да излязат наяве до такава степен, че да застрашат за пръв път сериозно най-ценното за тази партия – нейното единство.
  Наистина противоречията в тази партия съвсем не са идейни или ценностни. Те са свързани с борбата за власт вътре в партийната върхушка. При всеки случай тази вътрешна борба ще доведе до свиване не само на периферията, но и на самото електорално ядро на БСП, а вероятно ще бъде засегнат и потенциалът на тази партия да привлича нови избиратели в близко бъдеще. А това би засилило както неокомунистическите тежнения, така и националистическите, които могат да се отлеят в някоя от наследяващите „Атака” националистически и националпопулистки формации – продукт на партийното инженерство на „Позитано” и водещата сега червена банка.
  В този смисъл са прави тези, които смятат, че в тази неблагоприятна за БСП ситуация е по–вероятно Първанов да отцепи значителен процент от типичните леви гласове, отколкото да прибави нови към левия център. Просто ситуацията е различна – БСП е на власт и явно (за кой ли път?) се проваля. В такива ситуации обаче е възможно да има и успешна (до следващ подем на БСП!) друга лява алтернатива – примерът от Евролевицата от 1997-2001 г. е показателен в това отношение... Така че президентът Първанов има шансове, макар и трудно да вкара поне един евродепутат.
  При всеки случай пушката на Първанов вече гръмна. Напразни са призивите тя да бъде прибрана в калъфа и окачена на стената до края на евроизборите. Това няма как да стане – предстои жестока компроматна война, в която не е ясно кой ще победителят. Въпреки „опорните точки” и флашките. Защото и двете страни имат такива – Румен Петков ясно намекна за това.

  Оттук нататък борбата в БСП, както казва поетът, ще е жестока и даже епична. Нищо че не става дума за никакви ценности, а за благата и облагите от властта.

  При всеки случай Станишев отдавна е загубил и тези избори. И колкото и да рови земята, няма как да ги спечели, дори пак да се опита да ги фалшифицира.

Влезте, за да коментирате