Бизнесът обвини Плевнелиев, че софтуерна фирма се договорила в Китай за розово масло

Президентът фаворизирал конфедерацията на Иво Прокопиев
Понеделник, 20 Януари 2014 16:05 Публикувана в У нас Прочетена 1419 пъти

Докато преобладаващата част от сериозния български бизнес, даващ 75% от брутния вътрешен продукт, бе пренебрегната при пазеното в тайна до последния момент посещение на Плевнелиев в Китай, една странна фирма е била включена в делегацията, разкри Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той разказа пред ТВ7, че нововъзникнала фирма, регистрирана през ноември миналата година с предмет на дейност софтуер, е единствената, която е сключила договор за доставка на…розово масло. Останалите осем фирми, общо пет от които били със същия предмет на дейност, са стигнали едва до меморандум за намерения за сътредничество. В същото време браншовата организация за производство на розово масло въобще не е била уведомена за вояжа на Плевнелиев.

С абсолютно същия предмет на дейност на същия човек има и "Лактобацилус булгарикус" ЕООД, "Български винопроизводители" ЕООД с горе-долу същия капитал, обясни Велев. Всичките тези ЕООД-та са регистрирани в края на миналата година и са със седалище в апартамент в "Лозенец". Този участник в делегацията е сключил договор за продажба на розово масло. Обръщам внимание, че за да се продава розово масло в Китай, продуктът трябва да бъде сертифициран от продавача. Компанията, която продава най-много розова вода в Китай е "Българска роза"-Карлово.


Не са били поканени и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), при което обвиниха президента, че лобира за КРИБ, към която се е числял, преди да влезе във властта. Те продължават да очакват отговор от президента Плевнелиев как се стигна до абсурда да не бъдат поканени в делегацията при визитата му в Китай. Почетният председател на БСК Божидар Данев добави, че  КРИБ – Конфедерацията на работодателите в България, дори няма браншови организации. По същия начин е постъпил и премиерът Пламен Орешарски. И в двете посещения правилата са непрозрачни – кога разноските плаща напълно или частично държавната институция и какви са резултатите от тези визити.


„Обясненията на президентската канцелария звучат напълно неубедително и обиждащо за всеки информиран и интелигентен предприемач. Очакваме писмен отговор от президента, а не от пресцентър. За нас продължава да е неясно, защо три четвърти от българския бизнес продължава да е в неведение за тази визита, организирана много непрозрачно от организация, която не е специализирана в организирането на бизнес форуми в чужбина”, заяви Васил Велев в единодушие с Божидар Данев. Досега в по-голямата част на бизнессрещите на президента негов фаворит била КРИБ.

Ние дълбоко се съмнявам, че в делегацията са попаднали  най-подходящите компании, които могат да допринесат много за увеличаване на стокообмена с Китай, а от там и до повече работни места у нас, казва Васил Велев. 

Последно променена в Понеделник, 20 Януари 2014 16:22
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате