Соцдепутат злепостави Вигенин. Признал Башар Асад

Понеделник, 20 Януари 2014 18:06 Публикувана в У нас Прочетена 2246 пъти

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин призова за отстраняването на депутата от БСП Страхил Ангелов от поста на председател на парламентарната група за приятелство със Сирия. Поводът е посещението на Ангелов в Дамаск и едностранната му подкрепа за управляващия режим. В социалния си профил в интернет Вигенин определи това като безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП. Новината дойде в началото на визитата на Кристиан Вигенин в Брюксел, където външните министри на ЕС ще обсъждат и ситуацията в Сирия.

"Българският депутат от БСП не просто злепостави България, той ни вкарва в международен скандал, написа във Фейсук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Като си депутат, не можеш да си организираш сам подобно посещение и подобни срещи на такова ниво, без никой да знае. За всички е ясно, че той е изпратен там от своя лидер. Сергей Станишев зае страната на ливанската радикална организация „Хизбула“ за атентата в Сарафово и снимката му още стои на техния сайт. Настоявам за незабавната оставка на цялото правителство, защото лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който е изпратил депутата си в Сирия, умишлено дезертира от поста премиер, за да не понесе той отговорността".

 

По-рано репортаж на държавната сирийска телевизия САНА съобщи, че в събота Страхил Ангелов е бил приет от председателя на сирийския парламент Мохамед Джихад ал Лахан. В репортаж на държавната телевизия се твърди, че Ангелов е изразил подкрепа за режима на президента Башар Асад и е обявил, че световните медии не отразяват правдиво случващото се в страната. В своя позиция от БСП заявяват, че парламентарната група на Коалиция за България ще изслуша  Ангелов след завръщането му в страната, за да разбере какви са били мотивите за посещението му в Сирия и какви срещи е провел там.


След неуспешен опит да отпътува за Дамаск с парламентарна делегация, в която отначало бе включен и лидерът на „Атака” Волен Сидеров в края на миналата година, Ангелов е осъществил идеята си сега. 

Българинът е сам в размирната страна. Пред "Сега" той коментира, че се намира там в качеството си на председател на групата за приятелство със Сирия. Ангелов пътува на собствени разноски и не е командирован от българския парламент. От Народното събрание също нямаха данни за официална визита в арабската държава. Депутатът отказа подробности какви срещи е имал до момента и с кого още ще се срещне, но увери, че няма намерение да говори с бунтовническите сили, които сравни с "Ал Кайда". Като цел на посещението си Ангелов посочи ситуацията със сирийските бежанци у нас и хуманитарната ситуация там. Предишният му опит да отпътува за Сирия беше по покана на Хасковската търговско-промишлена палата. Сега обаче от думите му стана ясно, че има сериозна промяна в първоначалните намерения за бизнес със Сирия. "Ситуацията от хуманитарна гледна точка тук е толкова тревожна, че мисля, че е недостойно да се говори за бизнес", уточни той. Председателят на хасковската палата Янчо Янев обаче заяви пред "Сега", че депутатът е в Сирия, включително и за да подготви посещение на българска бизнес делегация през февруари.

В тв репортажа се казва, че по време на срещата с българската делегация, начело със Страхил Ангелов, член на българския парламент, председателят на парламента Мохамад Джихад ал-Лахами е отбелязал, че "тероризмът, на който е подложена Сирия вече близо три години, се финансира от Саудитска Арабия, която насърчава разпространението на екстремистката терористична идеология под прикритието на ислямската религия, която е далеч от екстремизма и насилието". Лахам осъдил несправедливите икономически санкции, наложени от Запада върху сирийския народ. Той обяснил, че тези, които наричат себе си опозиция, са "заложници на страни, които заговорничат срещу Сирия".

На свой ред Ангелов подчерта необходимостта от укрепване на отношенията със сирийския парламент и на обмена на информация, който да предостави реална снимка на онова, което се случва в Сирия, на българския народ, се казва още в репортажа на сирийската телевизия.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 20 Януари 2014 18:28
Влезте, за да коментирате