Съветът на Европа: В България перат пари международни престъпни групи

Вторник, 21 Януари 2014 17:21 Публикувана в У нас Прочетена 774 пъти

Съветът на Европа призова България да подобри законодателството си, свързано с прането на пари, в оповестения днес доклад на експертната комисия за оценка на мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. В него се посочва, че според оценка на българските власти от 2010 г., свързана с основни сектори на икономиката, най-често пари перат международни престъпни групи, които влагат спечелените в чужбина средства в българската финансова система.

Комисията препоръчва обхватът на българското законодателство срещу изпирането на пари да бъде разширен, като засегне злоупотребите с авторското право, пазарните манипулации, търговията с вътрешна информация, както и всички видове финансиране на тероризма.
Отчита се, че българското законодателство за отнемането на имущество е широкообхватно, но резултатите от прилагането му са под очакванията. В сравнение с финансовите щети, причинени от икономически престъпления, общата стойност на отнетото престъпно имущество е ниска. Българските власти трябва да отдадат по-голямо значение на отнемането на състояние, придобито по престъпен начин.
В доклада е дадена добра оценка за дейността и независимостта на специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС. Българското законодателство по отношение на прането на пари в цялост отговаря на международните стандарти. 

Последно променена в Вторник, 21 Януари 2014 19:17
Влезте, за да коментирате