Радан Кънев за евродоклада: Първата крачка е да сменим правителството

Четвъртък, 23 Януари 2014 07:19 Публикувана в У нас Прочетена 960 пъти
Снимка: actualno.com. Снимка: actualno.com.

Партиите от Реформаторския блок настояха за по-силна подкрепа от Европа при решаването на проблема с правосъдието в България. На пресконференция, посветена на мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка в правосъдието и вътрешния ред, лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че очевидно механизмът за сътрудничество и проверка не работи. Очевидно за да сменим системата на правосъдието в България, първата крачка е да сменим правителството, категоричен бе Кънев и той и блокът ще се борят в рамките на предстоящата предизборна кампания за нови, по-силни инструменти, с които Европа да помогне на страната.

Това е дванайсети негативен доклад за България, заяви Кънев и отбеляза, че тревожното не е, че е негативен, а фактите в него са верни и говорят, че и сегашното, и предишното управление са извели правосъдието крачки назад, а не напред. Това говори за липса на политическа воля за прилагането на решенията, предлагани от комисията.

”Неслучайно в изказването на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрично се показва нуждата от подкрепа на радетелите на промените в България и бързи, краткосрочни решения на проблемите в правосъдието, подчерта председателят на ДСБ. А Димитър Бечев от гражданския съвет на блока го допълни, че подобна теза изказал и говорителят на комисията Марк Грей. "Няма политическо представителство на тези радетели. Аз смятам, че Реформаторският блок е такова представителство и вярвам, че Брюксел знае, че в България има такъв партньор в България, подчерта Бечев.


Председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева предупреди, че могат да се очакват "двойни и тройни проверки" след доклада и повишен контрол на европейските средства.


Кунева, която е бивш еврокомисар и министър по европейските въпроси в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, изтъкна необходимостта от европейска прокуратура, която да следи средствата, идващи в България. "Те няма да се намесват в нашите вътрешни работи, но ще следят за измами. Ще има български прокурори, които ще работят по европейски стандарти", обясни тя и добави, че това прави въпроса с назначенията особено важен, защото не е все едно кой ще бъде български прокурор в Европа. Една от основните критики в евродоклада е, че въпреки крехкия напредък при назначенията, те не будят достатъчно обществено доверие и трябва да се работи за повече прозрачност и конкурентност. Кунева посочи, че блокът има много добър план за реформи в справедливостта и сигурността. Те обаче минават през конституционна промяна, която трябва да даде път на Висшия съдебен съвет (ВСС). А координаторът на юридическия екип на блока Йонко Грозев (ДБГ) я допълни, че има и възможности полицейски и следствени служители от други служби да работят по някои разследвания в България, но това изисквало желание от страна на българските власти.


Лидерът на СДС Божидар Лукарски настоя Европа да затегне контрола върху европейските средства в страната.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 23 Януари 2014 07:29
Влезте, за да коментирате