Фрийдъм хаус: Медиите в България са частично свободни. Атака използва расистка риторика

Петък, 24 Януари 2014 07:41 Публикувана в У нас Прочетена 767 пъти

Осма поредна година свободата и спазването правата на човека по света са в отстъпление и това е най-продължителният подобен период, откакто преди 41 години започна публикуването на доклада на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус".  То обхваща 195 държави, групирани като "свободни", "частично свободни" и "несвободни". България е в първата група (включваща 88 държави, или 45% от всички по света) и отново се отбелязва, че медиите в страната са "частично свободни". Пълният текст на главата за България през 2013 година ще бъде публикуван в следващите дни. В преамбюла е отделено специално място на партия Атака, сравнена със "Златна зора" в Гърция, редовно използваща расистка риторика и включена в частта за ксенофобията в Централна Европа.

Като цяло подобрение на нивото на демократичните свободи има в 40 държави, но в 54 е отчетено влошаване на този показател. Най-зле е положението в Африка, докато в Европа никоя страна не е отстъпила. Единственото изключение, отбелязано за европейските държави, е Турция, основно заради сблъсъците, започнали от истанбулския площад "Таксим".
Египет, Венецуела и Русия са сред по-ярките примери за влошаващо се положение, а най-несвободни са държави, където се водят граждански войни като Централноафриканската република, Сирия, Сомалия, Еритрея, Судан или силно тоталитарни или авторатирни страни като Северна Корея, Саудитска Арабия, Туркменистан и Узбакистан.


Както и през миналата година авторите изрично предупреждават за настъпление на т.нар. модерен авторитаризъм. В него властта не ликвидира опонентите си, а ги обезсилва, и погазва върховенството на закона, като в същото време продължава да поддържа имитациятан на ред, легитимност и просперитет. Основно за модерните автокрации е хвърлянето на голечми усилия за превземането на институциите, осигуряващи политически плурализъм, се казва още в доклада. Управляващите там опитват да доминират не само с изпълнителната и законодателната власти, но също така и медиите, правораздаването, гражданското общество, икономиката и силите за сигурност.


"Авторитарните политици все още смятат за основно да си гарантират изборна победа чрез известна степен изборна измама, манипулиране на резултатите, назначаване на свои хора в избирателните комисии и т.н. те също така отделят толкова и дори по-голямо вничание за контрол на информационната среда, маргинализиране на критиците от гражданското общество и ефективно командване на правосъдието.", се казва в съпровождащия доклада текст.
Авторите му допълват, че в резултат на това изборите е все по-вероятно да са мирни и наглед оспорвани, защото установилите се авторитарни режими умножават инструментариума си за манипулиране на изборната среда. "През изминалата година е забележително засилването на опитите за контролиране на политическите послания чрез доминиране на медийната среда и използването на правни санкции за запушване устата на критиците." Дадени са примери от Русия, Венецуела, Турция, Китай, Египет.


"Идеологически днешните авторитарни режими се разминават значително, но лидерите им сключват съюзи в името на общи цели, включително в ООН. Те проучват как са унищожавани други диктатури и работят това да не се случи при тях", пише още в доклада.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 24 Януари 2014 07:51
Влезте, за да коментирате