Цветан Василев пазарува на едро, заделил е парче и за Пеевски

Петък, 24 Януари 2014 18:06 Публикувана в У нас Прочетена 2079 пъти

Само за три дни банкерът Цветан Василев лапна две големи хапки – най-напред придоби пълен контрол над „Петрол”, а след това купи банката „Креди агрикол”.

Корпоративна търговска банка АД подписа споразумение с IUB Holding SAS, изцяло дъщерна компания на френската група за финансови услуги "Креди Агрикол С.А.", Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на "Креди Агрикол България" ЕАД, съобщи Dariknews.bg. Придобиването ще бъде финализирано след получаване на необходимите одобрения от регулаторните органи.БНБ е запозната с процеса по продажбата на "Креди Агрикол България" (дъщерна на "Креди Агрикол Груп") както от представителите на банката-майка във Франция, така и от нейния субсидиар у нас. Централната банка винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас, се казва в съобщение на БНБ. 


Изтеглянето на поредна чуждестранна западноевропейска банка от България само по себе си обаче не е добра вест, коментира „Капитал”. Само преди броени месеци втората по големина банка в Бавария - Bayern LB, напусна българския пазар. Това стана, като продаде поделението на групата си тук MKB Юнионбанк (сега Юнионбанк) на Първа инвестиционна банка. Причините бяха поети ангажименти по спасителния й пакет от германското правителство. От подобно естество са и факторите за преструктуриране на големите гръцки банки – National Bank of Greece (собственик на ОББ), Eurobank (собственик на Пощенска банка), които много вероятно ще доведат до продажбата на дъщерни поделения, включително и в България. Другите две сделки от началото на кризата също са с местни инвеститори - в Българо-американската кредитна банка като мажоритарен акционер влезе Цветелина Бориславова, а групата на "Химимпорт", чиято собственост е и Централна кооперативна банка, придоби Тексимбанк. Единствената оферта е подадена от Цветан Василев, мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. 

В същото време компании, свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, поеха пълен контрол над дистрибутора на горива "Петрол". Така империята на банкера се разшири с 340-те бензиностанции на дружеството в цялата страна, осигуряващи около 16% от пазара. Настъплението започна преди малко повече от месец, когато собствеността на единия от двата големи акционера в публичното дружество - "Петрол холдинг", бе продадена служебно от частен съдебен изпълнител. Това стана малко след като единият от двата враждуващи лагера акционери в холдинга, около Денис Ершов, взе надмощие над другия около Митко Събев. Завземането бе финализирано през миналата седмица, когато другият голям инвеститор - "Нафтекс петрол", продаде дела си. Той е дъщерна фирма на "Петрол" и затова досега акциите не участваха в общи събрания, така че реално  не носеха контрол. Сега дори драмата с  "Петрол холдинг" да вземе нов обрат, кредиторът ще си е подсигурил над 40% дял в компанията. 


Кои са страните по последните големи борсови сделките с акции на "Петрол" за 132 млн. лв? Продавач е бил "Нафтекс петрол", а купувачи съответно дружествата "Юлинор" ЕООД и "Вип пропъртиз" ЕООД. Сделките са извършени на 14 януари - само ден след като Върховният административен съд постанови, че "Нафтекс петрол" е придобил и държал пакета акции в разрез с нормативните изисквания. 

 

Новите акционери в дистрибутора на горива не са известни в петролния бранш, но имат топли връзки с Василев. "Юлинор" е собственост на Юлия Илиева, но за контакт е посочен имейл на контролирания от банкера инвестиционния посредник "Фина-С" и телефон за контакт на "КТБ асет мениджмънт". "Юлинор" е собственик и на "Евробилд проект" (акционер в КТБ), а чрез него и на финансираната от КТБ инфраструктурна компания "Интегрирани пътни системи". Другият акционер, "Вип пропъртиз", е собственост на Анна Христова, която е и в борда на "Карне М 1", едноличен собственик на свързваната с Василев и депутата Делян Пеевски разпространителска комания "Карне М". Според подаденото в Комисията за защита на конкуренцията уведомление тя скоро ще стане част от "Табак маркет" - дистрибуторското дружество на "Булгартабак", изграждащо павилионите Lafka. Регистрацията на "Вип пропъртиз" е на ул. "Хубча" 8 в София, където са регистрирани множество длъжници на КТБ.


Индиректно свързани с банката и нейния изпълнителен директор се оказаха и другите нови големи акционери, които влязоха в "Петрол" в края на миналата година. Първият от тях се появи на 2 декември, когато без знанието на собствениците в "Петрол холдинг" съдия-изпълнител продаде дела му, възлизащ на близо 48% от капитала на дистрибутора на горива. За купувача от "Алфа кепитъл" се оказа, че е учреден от "Афлик България", която е собственост на едноименно дружество от Великобритания, адресно регистрирано у нас на ул. "Дебър" 17, където до неотдавна се намираше централата на "Бромак". Почти веднага след сделката "Алфа кепитъл" прехвърли 18% на "Корект фарм", която също е регистрирана на столичната ул. "Хубча" 8. По този начин новият акционер избегна задължението да отправи търгово предложение към малките инвеститори в дружеството. 

През последните години между основните акционери в "Петрол холдинг" течеше открита война. Бизнесменът Митко Събев, председател на надзорния съвет на дружеството и собственик на 121 хил. акции, водеше съдебни битки с Денис Ершов и бившия президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов. През миналата година везните на Темида се наклониха в полза на руснаците, които обаче не успяха да осребрят победата си. Въпреки че Илюмжинов заяви, че е разговарял с Василев и че има разбирателство с него, най-ценният актив на холдинга - "Петрол", попадна в ръцете на КТБ, чиито вземания от компанията надхвърлят 100 млн. долара. Към края на септември "Петрол" има близо 225 млн. лв. задължения към банки. 


Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате