Печат на тази страница

ГЕРБ изключи изменника депутат, БСП още умува за Първанов и Петков

Понеделник, 27 Януари 2014 17:02 Публикувана в У нас Прочетена 1229 пъти
Оценете
(2 гласа)

Напусналият парламентарната група на ГЕРБ депутат Георги Марков бе официално изключен от партията. Депутатът от Великотърновския регион Евгени Стоев съобщи, че с решение на Изпълнителната комисия той не само е свален от поста общински председател на ГЕРБ в Свищов, но е отстранен и от партията. До два месеца трябва да бъде избран новият общински лидер в Свищов. Самият Георги Марков пък се чувства освободен, след като не е част от редиците на ГЕРБ. По думите му, днес той може реално да работи за решаването на проблемите на хората във Великотърновско и Свищовско като независим депутат.

В същото време в драмата вляво все още няма развой въпреки дадения до днес ултиматум Георги Първанов и Румен Петков да се откажат от втора евролиста на АБН. Най-вероятно БСП няма да изключи бившия президент  и бившия си вътрешен министър преди европейските избори, съобщи Mediapool, като цитира неназовани членове на партийното ръководство. Въпреки няколко отправени закани, че "уставът на партията важи за всички", оттам твърдят, че подобен ход би канонизирал като Първанов като "мъченик" на репресиите, предприети от Сергей Станишев и хората му.


"Ултиматумът" към бившия президент и съмишлениците му от проекта АБВ бе отправен на 21 януари от членове на ръководството на БСП. На Първанов и компания бе даден срок до началото на тази седмица да се откажат от намерението си за паралелна лява листа на европизборите и да замразят проекта АБВ. В противен случай бяха заплашени с изключване от партията, а ако приемат условията им бе обещано, че кандидатът им за водач на изборната листа Ивайло Калфин може да намери място в листата на БСП. Още същата вечер Георги Първанов отхвърли ултиматума. Сега ръководството на БСП е изправено пред дилема дали да покаже последователност и да изключи "разколниците", тъй като, по думите на Мая Манолова, председател на контролната комисия в партията, "регистрирането и подкрепата на паралелни листи от тази на една партия е най-тежкото нарушение".


В същото време и Манолова, и депутатите Димитър Дъбов и Михаил Миков от ИБ, на няколко пъти казаха, че уставът предвижда "и други методи за въздействие" освен изключването. Става дума за санкции като тази на провинилите се да бъде забранено да се кандидатират за изборни длъжности - депутати, кметове, общински съветници или президент и вицепрезидент. Освен това се обмислят и други уставни наказания, равносилни на изключването, но най-предпочитаната опция е "самоизключването".

"Има привърженици на идеята Първанов и Петков да бъдат изключени показно и назидателно, а след тях да дойде ред на поддръжниците им, но има и другото мнение, че това ще им даде повече поводи да говорят публично и на практика ще им направим излишен пиар", обясняват запознати.


"Уставът предвижда възможност за снемане на политическото доверие, което на практика си е прекратяване на членството, защото няма да имат достъп до централата, клубове и прочие, тълкуват социалисти. Освен това, ако политическото доверие от Първанов бъде снето, членовете ни вероятно няма да залитнат и да гласуват за АБВ", казват още партийци.
Решението за наказанията на т.нар. Първановисти във формацията се очаква да бъде взето на заседанието на Националния съвет на БСП, което ще се проведе на 1 февруари, седмица преди конгреса на партията, който ще утвърди кандидатската листа на БСП за европейските избори.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате