Противерочеви реакции на втората студентска окупация

Понеделник, 27 Януари 2014 17:47 Публикувана в У нас Прочетена 1032 пъти

В първия работен ден след началото на втората окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" дойдоха и първите политически реакции от страна на опозицията. Във фейсбук профила си бившият премиер Бойко Борисов призова към общонационален митинг на опозицията пред парламента: "Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора. Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство. Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи", писа той. "Понеже на територията на университетите не се прави политика", той отправи призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с да се срещнат в централата на ГЕРБ.

Председателят на ДСБ Радан Кънев изрази своята подкрепа за протестиращите и призова МВР да не предприема необмислени действия и да избегне насилието. Къне, заедно с други представители на Реформаторския блок, дойде зад окупираната сграда на Ректората на СУ, за да се увери, "че няма да бъде упражнено насилие в български университет". "В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега", заяви Кънев. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция, посочи Кънев. По думите му така ще се намери начин за продължаване на протестите без да бъдат допуснати опасни прецеденти на насилие. Лидерът на ДСБ каза, че студентите са поискали политически разговор. "Техните искания в голямата си част са политически и съвпадат с нашите искания", отбеляза той.По-късно в профила с социалната мрежа Туитър обаче Кънев заяви, че окупацията на СУ от хора, които не са студенти, не е добра форма на протест, и призова за общ път към промяна, без да се нарушава законът.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък използва случая, за да пита защо не са взети мерки за задържането на окупаторите, както съобщиха от партията. "Аз обвинявам прокуратурата и полицията в съдействие и съучастие на престъпници. Престъпленията на лицата, които в момента са окупирали Софийския университет, са следните: хулиганство, нарушение на обществения ред, самоуправство, включително престъпление срещу държавата", смята Сидеров. Лидерът на "Атака" припомня как прокуратурата е действала светкавично срещу него. Според него тази псевдотолерантност към нарушители на обществения ред ще доведе страната ни до анархия и хаос.

Окупацията на академична сграда е мощно средство за защита на интересите на академичната общност, с което не бива да се злоупотребява, коментира във Фейсбук политологът и преподавател в СУ Огнян Минчев. "Не може да се допуска случайни хора - нечленове на академичната общност, да налагат своите решения за прилагането на подобна мярка. Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели. Призовавам всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори НЕЗАБАВНО да напуснат сградата на Ректората", пише Минчев.
На подобна позиция застана и проф. Александър Кьосев, един от преподавателите в СУ, които защитаваха активно първата блокада на Ректората от "Ранобудните студенти". "Не подкрепям втората окупация на Софийския университет.Рязко осъждам идеята в окупирания Софийски университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там",написа Кьосев в профила си във Фейсбук.

Режисьорът Стоян Радев, активен протестиращ и член на Гражданския съвет към Реформаторския блок, коментира емоционално реакциите във Фейсбук: "Да се прави разлика между онази и тази окупация е абсурдно, защото нищо в политическата обстановка не се е променило. Ако преди имаше повод за окупация, сега има още по-голям!Ще вземе да излезе, че преподавателите, които се разграничават, Реформаторският блок, който отново не може да заеме адекватна позиция, и всички останали интелигентни в малодушието си протестиращи... едва сдържам обидните квалификации... отново ще загубят, защото са загубени."

Последно променена в Понеделник, 27 Януари 2014 17:52
Влезте, за да коментирате