Прокопиев и Пеевски се хванаха за гушите

Вторник, 28 Януари 2014 10:01 Публикувана в У нас Прочетена 1101 пъти

Конфликтът Пеевски-Прокопиев стигна своята колизия, след като двете империи изляха омразата си на страниците на своите издания. Последната публикация излезе в сайта New Europe, смятана за притежание на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. В него Европейската комисия е обвинена в това, че се опитва да повлияе на резултатите от предстоящия евровот у нас, като играе в полза на опозицията и по-конкретно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и фалиралия енергиен бос Иво Прокопиев. За целта нейни функционери използват дори механизма за наблюдение на страната ни, като грубо се намесват във вътрешните работи на държавата чрез манипулации с мониторинговия доклад. New Europe през уикенда  публикува материал под заглавие „Керванът си върви....”. 

В статията си сайтът обвинява в задкулисниигри  представители на ЕК, близката до кръга „Капитал” българска еврокомисарка Кристалина Георгиева, шефа на представителството на Еврокомисията у нас Огнян Златев и Иво Прокопиев, като  крайната цел е да бъде върнат Борисов на власт, а енергийният олигарх отново да се добере до държавната хранилка. В играта за авторитет е впрегнато и интернет издание, базирано в Брюксел – Euractiv, което само за последните три години е спечелило заедно с други играчи три търга, организирани от ЕК, на обща стойност над 20 млн. евро. В същото време негов основен партньор в България са изданията на „Икономедиа” - медийната група на Прокопиев.


"С един неетичен ход миналата седмица ЕК опита да се намеси във вътрешните дела на България с явната цел да повлияе на резултатите от европейските избори в страната през май в полза на опозицията”, пише изданието и припомня, че макар комисията да публикува доклада си за напредъка на страната ни в битката с мафията и корупцията миналата сряда, части от него изтекоха именно в Euractiv. В статията си то разобличава самата комисия, че е дала информацията на сайта. „Ден преди официалното излизане на доклада комисията го даде на едно онлайн медийно издание в Брюксел, изключителен приемник на огромни средства от комисията чрез... търгове с подвеждащото заглавие „Комисията смята, че България не е оправдала доверието на партньорите”.

Докладът с подвеждащото заглавие бе широко разпространен в България от една определена медийна група. Целта на това бе да се навреди на българското правителство, тъй като никоя друга медия не разполагаше със съдържанието му за коментар, а погрешните възприятия бяха създадени ден преди публикуването му, благодарение единствено и само на това „изтичане” на информация. През следващите дни, когато докладът официално бе предоставен на всички медии, никой не го прочете, тъй като вече бе „стара история”, пише изданието.

В доклада е отбелязан изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, като в публикацията Пеевски е определен като "медиен лидер" – нещо, което самият той отрича, а статутът му на "медиен лидер" не е отразен в нито един официален регистър.


Освен това в публикацията се казва, че Пеевски е "номиниран за поста съветник по националната сигурност". Всъщност той е не само номиниран, но и избран след гласуване в НС за председател на агенцията по национална сигурност, а не за "съветник".


Според Kassandra тази номинация, отменена само два дни след като е направена, е тема на вътрешната политика на страната и няма нищо общо с темите, разследвани от Европейската комисия.

Влезте, за да коментирате