Яне Янев натопи Веселина Тенева, БСП и ДПС отмениха избора й

Сряда, 29 Януари 2014 08:02 Публикувана в У нас Прочетена 907 пъти

Снощи БСП и ДПС внесоха в парламента предложение за прекратяване на избора за шеф на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Бойко Борисов е получил уличаващи документи от лидера на РЗС Яне Янев за единствената кандидатка Веселина Тенева и ГЕРБ настоя за незабавното й изслушване. По план тя трябваше да отговаря на въпроси в правната комисия чак на 26 февруари. Сега то ще бъде отменено и ще бъдат приети правила за нова процедура, като срокът за номинации ще бъде един или два месеца.

Нежеланието на ГЕРБ да подкрепи кандидатурата автоматично означава провал на избора, тъй като са необходими 160 гласа, които без ГЕРБ не могат да бъдат събрани. Втората причина са препоръките на Европейската комисия за състезателност и конкурентност на процедурите. В доклада на Брюксел миналата седмица изрично бе отбелязано, че е недопустимо главният съдебен инспектор да се избира в конкурс, в който участва само един кандидат, както и че кандидатурата е опорочена заради краткия срок за номинации и съмненията за задкулисни договорки. 


"При тази ситуация няма смисъл да се продължава с процедурата, въпреки че кандидатът притежава качества и отговаря на всички изисквания", заяви председателят на правната комисия Четин Казак, който заедно с Мая Манолова от БСП номинира Тенева. 


Досега БСП и ДПС отказваха да отменят процедурата, въпреки че 10 неправителствени организации ги призоваха за това със същите мотиви като ЕК. За номиниране на кандидати за главен съдебен инспектор беше даден срок само от три работни дни между Коледа и Нова година, а управляващите внесоха единствената номинация в последния възможен момент. ГЕРБ също искаше отмяна на процедурата, макар изрично да уточняваше, че няма нищо против номинацията на съдията от Върховния административен съд.


Четин Казак продължава да смята, че Веселина Тенева е добра кандидатура, въпреки съмненията около имотните й сделки. Медийни разследвания разкриха, че номинираната е извършвала странни имотни сделки и не е декларирала част от тях в публичния регистър, а освен това е дала ход на дело, по което страна е била свекърва й. Според Казак Тенева е дала достатъчно яснота за сделките, а освен това предстояло тя да представи декларации и да отговори на всички въпроси в правната комисия. 


Четин Казак заяви, че не знае какви документи е открил Яне Янев, но иронично коментира, че "ако г-н Янев реши да извади някаква информация, никой не може да го спре". 
"Останах с убеждението, че нито един депутат от ГЕРБ не би гласувал за Тенева", уверено каза Яне Янев след срещата си с Борисов. Той отказа да разкрие подробности, но уточни, че става дума за "съмнителни решения" по дела, по които тя е била докладчик. Част от документацията му била от публичните регистри, а друга част били протоколи и определения. По определени съдебни решения Тенева била в тандем с колежката си Венета Марковска, чийто избор за конституционен съдия бе осуетен по времето на управлението на ГЕРБ също по фарсов начин. След нея фиаско претърпя и кандидатката от специализираната прокуратура Галя Гугушева. 


"Явно, като са прочели прессъобщението от ГЕРБ, че имаме съмнения към кандидатурата на съдия Тенева и много въпроси към нея, Мая Манолова и Четин Казак са побързали да се предпазят от поредното грешно кадрово назначение. Не очаквам, че са се засрамили от непрозрачната процедура, от това, че спуснаха само един кандидат и че не се съгласиха да удължат срока за номинации, за да има повече кандидати и конкуренция за избор на главен съдебен инспектор. Когато днес Манолова и Казак разбраха, че не могат да разчитат на гласовете на ГЕРБ за избора на Тенева, побързаха да оттеглят кандидатурата, която бяха внесли", коментира Бойко Борисов във "Фейсбук".


Четин Казах отбеляза, че в момента работата на съдебния инспекторат е блокирана и цитира определение на ВАС, според което главният съдебен инспектор в оставка Ана Караиванова няма представителна власт. "Ситуацията е нетърпима", заяви Казак. 

Влезте, за да коментирате