Уличиха председателя на Европарламента за европарите на Станишева

Сряда, 29 Януари 2014 19:13 Публикувана в У нас Прочетена 920 пъти

Депутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Ингеборг Гресле настоя председателят на ЕП Мартин Шулц да даде пояснения как от парламентарния бюджет са били предоставени 60 хил. евро за рекламна кампания на българско дружество, свързано с председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Според Гресле, която е говорител на ЕНП в бюджетната комисия на ЕП, въпреки съобщението, че договорът ще бъде прекратен, а отпуснатите средства ще бъдат възстановени, той продължава да поражда съмнение, че Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели".  Шулц трябва да изчисти въпросите около обстоятелствата и процедурите по отпускането на посочените средства.

 

"Досега ръководството на парламента под председателството на Шулц се прави на глухо и игнорира факта за конфликт на интереси като съпруга на европейския социалист. След обявяване на водещата кандидатура на Станишев в Бургас този уикенд трябва окончателно да се сложи край на социалистическото далавераджийство и връзкарство за сметка на данъкоплатците. Решението за отпускане на грант трябва да бъде отменено", настоява говорителят на ЕНП в комисията по бюджетен контрол, Инге Гресле. "Щом Парламентът търпи подобни методи, то ние трябва да мълчим в бъдеще за корупцията по целия свят." Вероятно тази очаквана в Европейския парламент реакция е накарала Моника Станишева да обяви, че връща парите.

Гресле коментира още, че конфликтът на интереси в този случай е налице и преди номинирането на Станишев за евродепутат. Тя уточнява, че прекратеният договор е бил свързан с предстоящата кампания за избори за ЕП в България през май.

 

Скандалът със съмнителния ПР договор избухна в началото на януари, когато Ингеборг Гресле поиска проектът да бъде проверен. Нейното искане беше последвано от декларация на Моника Станишева, че нейната фирма прекратява изпълнението на проекта с ЕП и ще възстанови получените средства по него. 

Последно променена в Сряда, 29 Януари 2014 19:47
Влезте, за да коментирате