Президентът предложи референдум на евроизборите

Четвъртък, 30 Януари 2014 07:01 Публикувана в У нас Прочетена 1101 пъти

Президентът Росен Плевнелиев предлага Народното събрание да реши за национален референдум заедно с предстоящите избори за евродепутати. В обръщение към нацията Плевнелиев заяви: "През изминалата година много често чувах хората да казват, че искат повече пряка демокрация, а желанието за обществен дебат и промяна на избирателната система отекна силно по време на протестите. Като президент виждам своята задача да работя за това пряката демокрация да заема все по-видимо място в обществения живот.“

Днес се оплакваме от недостатъчна легитимност, ниско доверие и отчуждение на гражданското общество от политическите процеси, каза президентът. Но даваме ли шанс на хората да си кажат думата? Много политици през годините на прехода се изявяваха като „говорители” на народа, но бягаха от най-прекия и сигурен път до автентичната воля на народа – а именно референдума, продължи държавният глава.


Президентът заяви, че в обществото днес едва ли има по-дискутирана тема от това какви да бъдат избирателната ни система и начинът на гласуване. През последните две десетилетия, преди всеки избор, управляващите променяха закона с надежда, че той ще им помогне да спечелят повече места в Народното събрание.


Честите промени са показател, че не сме намерили устойчиво решение. Тази нестабилност може да бъде преодоляна чрез произнасянето на суверена за основни принципи и правила на избирателната система.


Плевнелиев ще се възползва от правото, което му дава законът, и ще предложи на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:


1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?


2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?


3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?


С проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. Това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите, смята президентът.


Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове.
”Демокрацията зависи от всеки един от нас”, заяви в заключение държавният глава. 

Последно променена в Четвъртък, 30 Януари 2014 07:06
Влезте, за да коментирате