Управляващите дадоха отпор на идеята за референдум, опозицията я подкрепи

Четвъртък, 30 Януари 2014 16:12 Публикувана в У нас Прочетена 1324 пъти

Управляващите дадоха отпор на инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум по въпроса за въвеждане на задължително гласуване, избор на мажоритарни кандидати и електронен вот. "Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на политическа партия ГЕРБ, за да се попречи за приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ по кодекса на Фидосова. И за първи път имаме държавен глава, който беше избран по един нечестен начин с мащабни манипулации", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

 Председателят на ДПС Лютви Местан също смята, че Плевнелиев работи за интересите на ГЕРБ, които искат да провалят новия изборен закон. ”Никой няма интерес да бъде съхранен тотално дискредитирания проект "Фидосова" на Изборен кодекс. Това е абсолютно неприемливо за нас", каза Местан пред бТВ.

Такава бе и позицията на лидера на "Атака" Волен Сидеров. "Г-н Плевнелиев в момента предлага един сигурен начин за купуване на гласове", каза той и го обвини: "Това е човек, който е избран с най-големите измами в последните десетилетия. Един човек, който е избран с измама, няма морално право да говори за избори. Нека да направи като мен – да си свали имунитета, за да отиде да бъде разследван за пране на пари, офшорки и всякакви други далавери, за които вече има достатъчно данни в публичното пространство”.

От ГЕРБ обаче напълно подкрепиха искането и обявиха, че ако мнозинството не го приеме, ще инициират подписка сред гражданите. Бойко Борисов заяви, че е привърженик на референдума: "Не виждам нищо лошо да се направи и ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме една подписка и ще го направим. Все пак, нека българските граждани да имат правото да кажат по тая толкова злободневна тема вече 20 години - купуване на гласове, манипулация на избори, своето мнение".  

 

Реформаторският блок призова Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите. ”Политическата криза, в която се намира страната не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот, се казва в позицията на блока. Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове”.

Последно променена в Четвъртък, 30 Януари 2014 16:19
Влезте, за да коментирате