Съдят Бареков, Пеевски и Кръстева заради снимка

Вторник, 04 Февруари 2014 10:26 Публикувана в У нас Прочетена 1463 пъти

"Икономедиа", издател на вестниците "Капитал" и "Капитал Дейли" и на сайта dnevnik.bg, е завела четири дело срещу издателите на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Уикенд" и "Всеки ден", собственост на  Ирена Кръстева, както и срещу Николай Бареков, лидер на партия и бивш журналист, съобщи на сайта си в понеделник "Капитал". Исковете са във връзка с авторски права за снимки.

Става дума за две фотографии, направени през 1995 г. от покойния фотограф на "Капитал" Живко Ангелов на първия рожден ден на силовата групировка СИК. На снимките се виждат Венцислав Стефанов, съдружник в Интергруп, вицепрезидент на Славия и БФС, Румен Николов - Пашата, Бойко Борисов и Николай Златев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ТСБанк.

Николай Бареков нито е поискал, нито е получил разрешение да ползва снимка в блога си barekov.com. Самият Бареков публично заявява, че снимката, качена на сайта му, е от "интернет", признавайки по този начин, че е без уредени авторски права. След като са качени в блога на Бареков, фотографиите са публикувани и във вестниците "Телеграф" и "Монитор", чийто управител официално е майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и в изданията "Всеки ден" и седмичника "Уикенд", които също се контролират от него. Снимките са били използвани от Бареков, а впоследствие и от медиите на Пеевски, за да бъде атакуван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В исковите молби на издателя на "Капитал" и "Дневник" се посочва, че само "Икономедиа" има право да използва тези изображения. Ползването на фотографиите без съгласието на техния автор представлява интелектуално пиратство.

1 коментар

  • Връзка на коментара Дамян Вторник, 04 Февруари 2014 23:52 публикуван от Дамян

    Филмаджийски истории и те тея пак гледат да си вдигнат реномето ама няма да стане , тези снимки са си от филмче а не от техният фотограф, много са тъпи значи ама много

Влезте, за да коментирате