Турският външен министър отмени посещение в София

Сряда, 05 Февруари 2014 11:56 Публикувана в У нас Прочетена 1268 пъти

Турският външен министър Ахмед Давутоглу е отменил посещението си в България, съобщава в. "Тудейс Заман", като се позовава на турски дипломатически източник. Това е ход, който поставя белег върху отношенията между Турция и България, твърди изданието. Давутоглу, който обяви, че има външна политика на "нулеви проблеми със съседите", е отменил планирано посещението в София, само няколко дни преди то да се състои.

Мотивът бил, чене е получил възможност да се срещне с българския президент Росен Плевнелиев.Двудневното посещение на Давутоглу трябваше да се проведе на 6-7 февруари, уточнява изданието."Освен с колегата си (българският външен министър Кристиан Вигенин - б.ред.), Давутоглу поиска да се срещне с българския президент. Когато му бе съобщено, че среща с президента не би била възможна, той отмени посещението", пише "Тудейс Заман".

 

Решението изглежда ще създаде известно разочарование ище се възприеме като арогантно от страна на българските власти,смятат източниците на турското издание. Според обичайната дипломатическа практика външен министър се среща само със своя колега, пише вестникът.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате