Райдовски: Нямаше решение БСП да върне мандата на 4 февруари

Четвъртък, 06 Февруари 2014 11:34 Публикувана в У нас Прочетена 930 пъти

Говорителят на правителството на Жан Виденов Красимир Райдовски отново потвърди, че 10 януари 1997 г. се е случил като резултат от договорка между покойния вътрешен министър Николай Добрев и тогавашния председател на СДС Иван Костов. "10 януари беше планиран много отдавна от хора около "Раковски 134". Същите хора сега са борци срещу задкулисието", заяви Райдовски по bTV. „Той ли не помни как е гласувал?”, предизвикателно попита Райдовски в отговор на твърдението на Георги Първанов. И припомни, че на конгреса нито един не е гласувал социалистите да върнат мандата.

На въпрос как е било договорено свалянето на правителството на БСП Райдовски отвърна: "Известни са срещите между Кольо Добрев и Иван Костов на Копитото, например. Бизнесменът Краси Стойчев е свидетел, Юлий Москов също. Кольо Добрев беше много близък приятел с Москов, редовно използваше "Стандарт" като оръжие срещу Виденов. Благовест Сендов (тогава председател на парламента – бел.р.) може да потвърди за среща между тях в парламента, до неговия кабинет".

Според Райдовски януарските бунтове от 1997 г. са резултат от добре планирани акции, които да подготвят революционната обстановка. Това му казал човек от централата на СДС. "10 януари се предхождаше от масови стълкновения срещу "Позитано". Говореше се, че Кольо Добрев ги е организирал срещу общия враг - Виденов. Организацията беше стройна и много добра - връщането на мандата беше договорка между Добрев и Костов, предшествано от писмото на 19-те от БСП. Това беше държавен преврат по същество", заяви Райдовски.

Някогашният шеф на пресцентъра на кабинета каза за сетен път, че Жан Виденов е бил човек на честта, на морала. "Той имаше много добра социална програма, с която спечели изборите, но впоследствие се наложи да прилага десни мерки, което много го притесняваше. Това беше причината да си подаде оставката. Много ми е смешно, че говорят как на 10 януари е свалено правителството на Виденов. На 10 януари нямаше правителство на Виденов. То бе в оставка. На 28 декември НС гласува оставката му", каза той.

Лъжа е, че Кольо Добрев е отказал да състави правителство. Той прие да е министър-председател и предложи Първанов за председател на партията. На 22 декември 1996 г. президентът Желев, тогава все още действащ, се обади на Първанов и го повика заедно с Добрев и Първанов, за да им връчи мандат за правителство. Първанов обаче каза, че му трябва месец за това и няма да се справи за седмица", припомни Райдовски.

Влезте, за да коментирате