Тошо Тошев откраднал „Преса” от Петко Бочаров

Четвъртък, 06 Февруари 2014 21:05 Публикувана в У нас Прочетена 2019 пъти

Главният редактор на в. „Преса” Тодор Тошев е откраднал марката на в. „Преса”. За това пледира пред съда адвокат Николай Свинаров, според когото е нарушен Законът за авторското право. Той твърди, че вестникът е започнал издаването си през 1991 г., като се позовава на издателя:

„След получаване на изискуемата от закона легитимност, през същата 1991 г. дружество "ОНИКС ПРЕС" ООД, собственост на г-н Август Димитров Мичев, започва издаването на вестник "Преса". PressaЗа директор и главен редактор е назначен г-н Петко Бочаров. Вестникът е представен като независим всекидневник, видно от текста под главата на изданието, а вложеният от издателите смисъл в името "Преса" като средство за натиск и като машина за печат- /Гутенберг/ е огласен и получава широк отклик сред читателите. Тази символика на името е в основата и на голяма част от пожеланията на публичните личности, поздравили новото издание, а на първа страница на първия брой, излязъл на 04.11.1991 г., стои поздравление от президента Желю Желев, което гласи: "На в. "Преса" с пожелание да постави под преса противниците на демокрацията."

Сравнението между главите на двете издания показва, че Тошотошевия вестник е посинен, като е добавено перо и слогана "коректният вестник". Друга разлика във визията освен разкрасяването му няма.
Издателят си разменя съобщения с издателите на в. „Преса”: „През м. декември 2011 г. и м. януари 2012 г. разменихме писма по електронна поща с г-жа Валерия Велева - зам.-главен редактор на новия в. "Преса", като на 31.01.2012г. отправихме и нотариална покана до г-н Тошо Тошев, в която поискахме среща с г-н Тошев в опит да уредим отношенията във връзка с нарушените ни права извънсъдебно. До днес такава среща не бе проведена.”, казва Мичев. От негово име е адресиран иск до Тошо Тошев.

Последно променена в Петък, 07 Февруари 2014 07:37
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате