Полемична схватка между Пеевски и Цветанов: Кой управлява Цацаров?

Вторник, 11 Февруари 2014 10:50 Публикувана в У нас Прочетена 763 пъти

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и бившият председател на ДАНС Делян Пеевски си отправиха взаимно обвинения за политически контрол върху прокуратурата. Според тях главният прокурор Сотир Цацаров е контролиран както преди, така и след управлението на ГЕРБ. Освен това Пеевски официално признава, че е бил принуден от Цветанов електронните и печатни медии, чийто собственик се води майка му Ирена Кръстева, да опънат "чадър" над "престъпни босове".

"В момента Делян Пеевски контролира прокуратурата чрез влиянието си върху Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров", провокира го в понеделник пред бТВ Цветанов, който в момента е подсъдим по две дела и обвиняем по трето.
Пеевски върна случая, в който тримата с Цветанов  и Цацаров се озовали в кабинета на министъра на вътрешните работи. Той твърди, че Цветанов е притиснал главния прокурор да назначи шуменската прокурорка Ася Петрова за свой заместник. Вътрешният министър е поискал от Пеевски да опъне чадър на хора от андърграунда като Киро Японеца и Йоско.
Несъстоялият се шеф на ДАНС даде интервю на агенция Пик, в която напоследък  той публикува и други реакции на неща, казани по негов адрес в други медии.
Главният прокурор заяви миналото лято, че е заварил Пеевски в кабинета на Цветанов, а не го е водил сам. Пеевски твърди, че се е срещал многократно с вътрешния министър и не само там. На въпрос кой е допуснал Пеевски Цветанов за сетен път отговори по Нова телевизия, че Цацаров е довел Пеевски при него. И други депутати са го посещавали и никой не ги спирал. Пеевскии Цацаров не се явиха в студиото с Цветанов въпреки отправената към тях покана.
Бившият вътрешен министър обясни, че проблемите му с прокуратурата започнали, след като Пеевски го е заплашил от парламентарната трибуна, че именно "прокуратурата ще изкара всичките му престъпления"."Това беше направено в момент, в който той каза, че ще имам неприятности с прокуратурата и с данъчните. И понеже той самият (Пеевски-бел.ред.) контролира и управлява всички тези институции, той го каза с право, защото това се случи двадесет дни по-късно", каза Цветанов. Според него Пеевски и Сергей Станишев са най-силните хора в държавата и лидерът на БСП е посочил несъстоялия се шеф на ДАНС. Цветанов изтъкна и  друго важно признание на Пеевски - че притежава медии. Този факт не е отразен в нито една от декларациите му пред Сметната палата или по закона за конфликт на интереси..

Последно променена в Вторник, 11 Февруари 2014 11:03
Влезте, за да коментирате