Проблемът с превозвачите заплашва да се превърне в дипломатически

Вторник, 11 Февруари 2014 12:06 Публикувана в У нас Прочетена 759 пъти

Около 7-8 километра опашка се е извила пред ГКПП Капитан Андреево. 140 турски и български тира са блокирани от двете страни на турско-българската граница.. Граничният пункт "Хамзабейли - Лесово" е блокиран от 8-километрова опашка от товарните камиони, съобщава БНР, като цитира турски медии. Пропускат се само колите и автобусите. Според дипломатически източници проблемът се е превърнал в огнище на напрежение между двете страни, отбелязва българското държавно радио.

Напрежението е нараснало рано тази сутрин около 3.45 часа. Камиони на фирма от Пещера са преминали през блокадата на "Капитан Андреево". Два камиона са преминали с висока скорост и са блъснали двама от стачкуващите. По-късно водачи от същата фирма нападнали и пребили още един протестиращ, разказват очевидци.Турски шофьори твърдят, че от понеделник в България не са пропускали дори онези турски тирове, които са с редовни разрешителни.

Според транспортните власти в Турция от България са им били обещани 125 000 разрешителни за транзитен превоз. Те настояват тези разрешителни да им бъдат отпуснати, защото досега са отпуснати само 5 000.Според представител на турската автомобилна асоциация две български компании за международни превози притискат турските превозвачи и искат техните курсове за Европа. Според твърденията му тези компании, разраснали се през последните няколко години, оказват натиск върху българското транспортно министерство. Затова стотици автомобили и шофьори са блокирани от двете страни на границата.За 21 февруари е насрочена срещу между транспортните министри на Турция и България в опит да се реши кризата.

Последно променена в Вторник, 11 Февруари 2014 12:10
Влезте, за да коментирате