Пеевски и Цветан Василев изкупуват Булгартабак чрез офшорка?

Четвъртък, 13 Февруари 2014 07:25 Публикувана в У нас Прочетена 1116 пъти

Руската инвестиционна банка VTB Capital ще продаде „Булгартабак” АД, съобщи Комисията за защита на конкуренцията.. Купувач е офшорна компания Според съобщението офшорно дружество от Лихтенщайн - "Ливеро естаблишмънтс" иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, което е директен собственик на "Булгартабак". Това означава, че сделката най-вероятно е за мажоритарен дял и чрез нея VTB като собственик на BT Invest осребрява вложението си в цигарения холдинг.

Липсва официална информация кой стои зад офшорния купувач, но слуховете са, че това са местни лица, които и досега бяха сочени като контролиращи "Булгартабак" - а именно банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски, пише „Капитал”. Официална информация коя е "Ливеро" или кой точно е действителният й собственик засега няма.
В съобщението на сайта си КЗК първо посочва, че искането за концентрация идва от офшорно дружество, регистрирано в свободна зона на Дубай и наречен "Ти Джи Ай Мидъл Ист ФЗЕ". След това в прикачения към съобщението документ става ясно, че искането за концентрация е от лихтенщайнското дружество "Ливеро естаблишмънтс", което вероятно е собственост на дубайското. В лихтенщайнския регистър има дружество LIVERO Establishment (т.е. без множествено число), което е основано в края на май 2011 г. В документите в КЗК се посочва, че дружеството купувач не упражнява търговска дейност и "не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари на територията на България, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката да окаже въздействие поради липсата на хоризонт".

Последно променена в Четвъртък, 13 Февруари 2014 07:30
Влезте, за да коментирате