Печат на тази страница

Танов и Цонев се счепкаха за източвано ДДС

Петък, 14 Февруари 2014 09:28 Публикувана в У нас Прочетена 891 пъти
Оценете
(1 глас)

Депутатът от ДПС ще съди  бившия шеф на агенция Митници, който го уличи, че чрез подставени лица е източвал ДДС. "Твърдя, че в една от разработките, министър от правителството (на тройната коалиция – бел.ред.) се е обаждал на шеф в данъчното и нареждал да бъдат възстановени 1 600 000 – 1 800 000 лв. на лицето Йордан Цонев", заяви в предаването "Здравей, България" Танов.

Танов коментира обвиненията, че е разпъвал чадър над Мишо Бирата, отправени срещу него от Йордан Цонев като председател на парламентарната анкетна комисия по случая.Той каза, че въпросният министър казал по телефона на данъчния шеф да не се притеснява, защото фирмата не се води на Цонев, а на подставени лица. Това се случило през  2005–2006 г. Бившият шеф на митниците поясни, че тези разговори се пазят.

"Възстановявани са огромни суми ДДС, от порядъка на милиони. Затова мисля, че той бърза, по начина по който води, за да може ако тази информация излезе, той да има защитен ход." Така Танов си обяснява обвиненията срещу него, тъй като, по думите му, не може да се говори за чадър над Мишо Бирата, а тъкмо напротив.

Той обясни, че проверката в пивоварна "Леденика", за която е обвиняван, е извършена през 2009 г. Служителите са установили скрит акциз за над 1 млн. лв. и лицензът е отнет."Този данъчен склад е регистриран и му е даден лиценз през 2006 г., без да му е направена проверка. В продължение на 4 години там се произвежда нелегално спирт, проверката е установила и прекратила тази дейност", поясни Танов.Нарушенията, за които говори комисията, ги има, но те са се случили преди проверката, която ги констатира – преди 2009 г., когато встъпвам в длъжност, подчерта Танов и каза, че няма как да е разпъвал чадър.Танов показа таблица за събираемостта в митниците, според която по негово време всеки месец приходите растат и планът за събираемост се преизпълнява с по 2–3 млн. лв. месечно, но последните 4 месеца на 2013 г., откакто агенцията е с нов шеф, събираемостта рязко пада и е с общо 320 млн. лв. под предвиденото. Къде са тези 320 млн. лв., попита Танов.

Последно променена в Петък, 14 Февруари 2014 09:55
Влезте, за да коментирате