Ангел Найденов обезглави военните медии по живковски

Петък, 14 Февруари 2014 12:14 Публикувана в У нас Прочетена 3146 пъти

Военният министър и говорител на БСП Ангел Найденов подложи на истинска политическа сеч ръководството на военните медии. Директорът им Асен Сираков, главният и заместник-главният редактор на в. „Българска армия” Тодор Токин и Иван Ибришимов, както и шефът на тв канала Божидар  Велчев са били назначени след спечелен конкурс преди четири години. Министърът ни най-малко не се съобрази с това. Той обаче очевидно не им е простил, че през лятото са участвали в протестите. За да не се главоболи с обяснения, Найденов тръгна по утъпкания път на Тодор Живков и направи реорганизация, като постави под свое пряко ръководство медиите.

Веднага след като си разчисти пътя, назначи без конкурс вярната на партията Татяна Пандурска, която по професия е режисьор и има опит в забавните програми на БНТ в тоталитарно време. Както казва новата директорка на Информационния център, това е положението. А то изглежда не розово, а кърваво. Г-жа Пандурска е дошла във ведомството с гигантската амбиция да направи „голяма телевизия” по нейните думи. Тя щяла да произвежда и филми! В същото време мястото на Военния канал като държавен е в БНТ. На всекиго е ясно, че една телевизия се прави с милиони. Ясно е също и това, че те ще бъдат вземани от джоба на данъкоплатците. Затова на госпожата й пречат утвърдените журналистически имена. Няма да е розова, а черна обаче съдбата на вестника, чийто екип ще бъде натирен в сграда до Централния софийски затвор. Иначе казано, има екип, има проблем. Няма екип, няма проблем.

Не от вчера военният министър има зъб на уволненото ръководство. В предишния парламент точно Найденов заедно с още двама депутати от Коалиция за България отправя питане към тогавашния министър, в което се твърди, че вестник „Българска армия” се бил политизирал. На което тогавашният министър Ангелов отвърна, че вестникът нито е казионен, нито стенвестник, а като всички други в държавата. Вероятно сегашното ръководство иска да го направи точно казионен и стенвестник с по 14 снимки на министъра в един брой, както е бил в миналото под ръководството на Спирдон Спирдонов, който вероятно ще оглави вестника и е познат още под звучния агентурен псевдоним „Северняк”.

Сега ръководството пък сигурно пак се е ядосало, че вестникът отразяваше изявите на един от  враговете на управляващите – президентът Росен Плевнелиев. Така ще бъде зачеркнат не кой да е, а върховният главнокомандващ на въоръжените сили и държавен глава на републиката.

Но за да не изглежда като откровена политическа чистка, министърът направи обходна маневра. След нов устройствен правилник, според който длъжностите  „началник на отдел”, т.е. главен редактор на  вестника и „началник на сектор”- т.е. заместник-главен редактор и отговорен редактор на Военния телевизионен канал, са закрити. На Токин, Ибришимов и Велчев им е предложено да останат като „старши експерт”, което е с две-три степени понижение. А най-обидно е отношението към Асен Сираков, който от директорбе понижен на „младши експерт”, тоест с пет-шест стъпала по-надолу. Всичко това – без никакви обяснения, само с „Това е положението” на новата директорка Пандурска. Така и четиримата са принудени да напуснат.

Всъщност атаката срещу Асен Сираков и Тодор Токин започва доста по-отдавна.

На 18 октомври 2013 г. един вестник, собственост на небезизвестния Делян Пеевски, излиза с апел двамата да бъдат уволнени. Под заглавие  „Чиновници във военното министерство подливат вода на Ангел Найденов” и подзаглавие „Държавни служители насъсквали протеста” дописката директно насъсква министъра:  „Ангел Найденов се пази от чистка на кадрите, но точно те му подливат вода". В нея се напомня, че настоящият министър се е разделил само с четирима назначенци на ГЕРБ, откакто е на поста си. А в структурите било пълно с чиновници, кадри на бившите управляващи, които непрекъснато опитвали да спират реформите на новото ръководство, в името на партийния им интерес. И след този откровен призив за действие следва заключението: „Не е нормално да си държавен служител на бюджетна издръжка и да хапеш ръката, която те храни", коментират във ведомството за нелоялните им колеги”.

Тази злостна анонимка е препечатана от военен сайт. Заглавието говори само: „Горещо: държавните служители Токин и Сираков от МО насъскват протеста!”.

Съвсем неотдавна друг сайт, също собственост на Пеевски, пуска партенката: "Труд" с нов главен редактор от 1 март? Тодор Токин кандидат за поста!”.

Така се действа в името на хората, за които управляващите са толкова загрижени.

 

Последно променена в Петък, 14 Февруари 2014 17:21
Влезте, за да коментирате