Протестът за Куршум джамия в Пловдив премина в кървав сблъсък

Петък, 14 Февруари 2014 16:24 Публикувана в У нас Прочетена 1534 пъти

Над 2000 души се събраха пред сградата на Съдебната палата в Пловдив тази сутрин, където Апелативният съд гледа делото за собствеността върху карловската "Куршум джамия". Около 400 души пристигнаха с автобуси и собствен транспорт от Карлово, водени от кмета Емил Кабаиванов и председателя на Общинския съвет в града Стойо Карагенски.

Постепенно протестът ескалира. Демонстранти атакуваха с камъни и бомбички Джумая джамия. Четирима са пострадали, един е задържан. Магистратите ще се произнесат по иска на Главното мюфтийство в рамките на един месец, съобщи радио Пловдив.

Кордон от жандармеристи имаше около Съдебната палата, а протестиращите хвърляха бомби и димки и пееха възрожденски песни. Движението по основния булевард "Шести септември" бе блокирано.

Малко след 11 часа протестиращите тръгнаха на шествие по главната улица в Пловдив към сградата на турското консулство. Когато стигнаха до Джумая джамия, част от тях започнаха да хвърлят камъни, бутилки и самоделни бомбички по сградата. Прозорците на турската сладкарница до джамията бяха изпочупени.

Хората скандираха "Долу ДПС" и "За България - свобода или смърт", а футболни фенове крещяха срещу жандармерията - "Еничари".

При протеста пострадаха четирима души – един мъж, две момчета и едно момиче. Те бяха откарани в Спешна помощ. По информация на в. "Марица" четиримата са пострадали от хвърляните камъни. Според агенция "Фокус" обаче хората са пострадали при сблъсък с полицаи, които са ги удряли с палки. Един младеж е задържан, тъй като е хвърлял камъни по жандармеристите.

 

През октомври м.г. на първа инстанция градската управа на Карлово загуби делото и бе осъдена да върне Куршум джамия във владение на Главното мюфтийство. Това решение на Пловдивския окръжен съд предизвика масови протести в Карлово.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате