Всички срещу ДПС заради "българския Мандела"

Петък, 14 Февруари 2014 20:05 Публикувана в У нас Прочетена 1724 пъти

Бурен скандал увенча предложението на ДПС предизборни кампании да се водят на друг език освен български, като изостри безпрецедентно отношенията между управляващите партии. В началото на заседанието ДПС се опита да бойкотира, като депутатите от партията не се регистрираха. След като бе събран кворум обаче, отпадна предложението им „в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език“. От партията се мотивираха с евроизборите, в които могат да участват граждани на ЕС.

Предложението обаче беше отхвърлено с 36 гласа "за", 116 - "против" от ГЕРБ и "Атака", и 61 - "въздържал се". От левицата трима бяха "за", сред тях Михаил Миков, който не вижда проблем в искането на ДПС, но "емоциите надделели". 11 социалисти бяха "против", а 60 се въздържаха.

След вота атмосферата в залата се нажежи, Лютви Местан заяви, че това решение всъщност застрашава българския език. Той попита, ако за евроизборите листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на което той има право, на какъв език ще води той кампанията.

 

„Искам да се отрази репликата от уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, трябва да научи български. Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България”, възмути се Местан.

 

Последва остро изказване на депутата Хюсеин Хафъзов, който заяви, размахвайки пръст към залата: "Мечтата ми беше да живея в демократична България, против съм потисническото мислене на част от депутатите. Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам – следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Искра, Нури Адалъ и на Ахмед Доган", закани се Хафъзов.

Това предизвика депутатите от "Атака", които станаха, започнаха да викат и да блъскат по банките. След това те напуснаха залата. Същото направиха и от ГЕРБ.

"Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че не сте имали предвид представител на друга държава, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност", отговори му също от парламентарната трибуна Янаки Стоилов от БСП.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е критикуван като създател на доктрината за неоосманизма. Хафъзов отговори, че е имал предвид Ахмед Давутоглу - български гражданин, който е лежал по затвори, както и Нури Адалъ и Ахмед Доган.

По-късно разправията между управляващите продължи. "Не приемаме някои крайни квалификации, които бяха направени от депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, които прекрачват тази дискусия и засягат въпроси на националната сигурност, на това, което би трябвало да обединява всички народни представители и парламентарни групи, коментира Стоилов. За това ние очакваме от ръководството на ДПС да каже дали то споделя или не споделя такъв начин на обяснение, който беше даден". Стоилов не каза какво ще последва, ако ДПС споделя вижданията на Хафъзов.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче не само не се разграничи от съпратиеца си, но и го посочи като светъл пример за подражание. Видимо развълнуван, Местан разясни пред репортери, че заради хора като цитираните Нури Адалъ и Ахмед Доган България дължи демократичното си развитие. Той допълни, че Нури Адалъ е от неговото село Островец. По продължителност на гниене в затворите той се нарежда непосредствено след Нелсън Мандела и е известен като българския Нелсън Мандела, коментира Местан.

Последно променена в Петък, 14 Февруари 2014 20:12

1 коментар

  • Връзка на коментара kenta Неделя, 16 Февруари 2014 10:25 публикуван от kenta

    КЪВ МАНДЕЛА Е ТАЯ МАРИОНЕТКА БЕ
    Волен Сидеров на първото заседание на 40-то Народно събрание на 11 юли 2005 г. той нарича българската политическа класа „грухтящи прасета, в безчувствени топки лой, глухи за проблемите и страданията на българския народ“ И Е ПРАВ !!!! И това се отнася с пълна сила и за продажните и подкупни медии!!!!!!1 А вие търсите само сензации! Докато „лудия“ Волен само той .. да, само той се държи като истински държавник и използвайки неговия прям характер , непрекъснато тази политическа класа , се чуди какви компромати да му прави вместо да го оборва с идеи!!!!!!!

Влезте, за да коментирате