Борисов обнови ръководството на ГЕРБ, но остави старата гвардия

Понеделник, 17 Февруари 2014 06:46 Публикувана в У нас Прочетена 717 пъти

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обнови ръководството на ГЕРБ и обяви, че партията вече няма да е лидерска. Той остави Цветан Цветанов за свой заместник, а останалите му заместници са двама кметове – на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. Изненадващо в набъбналата до 11 членове Изпълнителна комисия влезе шефът на политическия кабинет на Борисов от времето, когато беше премиер – социологът Румяна Бъчварова. Нови членове на Изпълнителната комисия са и Цецка Цачева, Томислав Дончев, Менда Стоянова. В комисията са още кметът на Стара Загора Живко Тодоров и старите членове - депутатите Пламен Нунев и Красимир Велчев. Отпадат депутатът и шеф на добричката структура Румен Иванов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Конгресът в зала 3 на НДК продължи 6 часа, над 1 100 делегати единодушно преизбраха Борисов за председател на ГЕРБ. В нея В комисията са още кметът на Стара Загора Живко Тодоров и депутатите Цецка Цачева, Менда Стоянова и Томислав Дончев, който до последно беше спряган за заместник-председател и тази сутрин отбеляза, че се надява да не получи поста. Борисов изрази надежда, че с новото ръководство вече няма да се говори за лидерство в Изпълнителната комисия, а решенията ще се взимат след обсъждане, и призова комисията да кани на срещите си кметове и депутати.

 

То нека си има хубав лидер, не е лошо, отбеляза шеговито бившият премиер в 40-минутната си реч след избора на ново ръководство. Като бъдеща цел на партията постави осигуряването на кариерното развитие на "свежата кръв", младите хора в партията, и посочи, че ГЕРБ вече има 20, 30, 40 "елитни представители".В речта си Борисов се обяви срещу заиграването с етническия мир за политически цели и изтъкна, че управлението е в ръцете не на БСП, а на коалиционния партньор ДПС, който диктува политиките. Оцени управлението на ГЕРБ от 2009 до 2013 г. като успешно и заяви, че грешките са отчетени, пороците – поправени. "Ще имаме много тежки няколко месеца, докато победим през май", отбеляза той. И посочи, че управляващите ще се държат докрай, няма да отидат на предсрочни избори, освен ако натискът от Брюксел не стане такъв, че лидерът на социалистите Сергей Станишев да се откаже. Или ако не намерят по-мощна патерица от "Атака", която да я замести в парламента. "Дано реформаторите го осъзнават – ние заедно трябва да имаме повече депутати от тях на следващите избори", заяви Борисов.


ГЕРБ излезе с резолюция за предсрочни избори, референдум и активност на евровота.

Последно променена в Понеделник, 17 Февруари 2014 06:52
Влезте, за да коментирате