Ангел Найденов лъже заради политическите уволнения

Вторник, 18 Февруари 2014 13:06 Публикувана в У нас Прочетена 2141 пъти

Военният министър Ангел Найденов изсипа куп тенденциозни неистини в студиото на „Денят започва” на БНТ, заявиха за „Свободен народ онлайн” от бившето ръководство на Информационния център на Министерството на отбраната, което той отстрани преди две седмици.

Помолен да обясни чистката във военните вестник и телевизия, за която бе обвинен, че е политическа, Найденов отговори, че това е заради безотговорност на ръководството на Информационния център. Той показа снимки на състоянието на студиото на Военния телевизионен канал след поредица наводнения (грижливо примесени със снимки от състоянието на студиото до 26 май 2010 г., откакто съществува дирекция ИЦ на МО) през октомври 2012 година, което, според министъра, заради бездействие от страна на бившето ръководството на Информационния център, е останало в това състояние повече от година. В резултат на това дейността на канала била сведена само до правене на новини (унищожена била техника), нямало дискусионни студиа, публицистика и т.н. а пък богатият кино архив бил оставен на произвола на съдбата…

За в. „Българска армия” министърът заяви, че „ той се движи в някакъв тираж от порядъка на 1300-1400 бройки, които огромната част никой не знае как се разпространяват и къде се разпространяват. Имало 40 абонамента”.

Каква е истината?

Веднага след наводнението през октомври 2012 г. цялата техника бе изнесена и спасена, адиректорът на Информационния център Асен Сираков представи генерална докладна с приложени документи от застрахователя и с настояване за авариен ремонт на тогавашното ръководство на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, което ръководеше и от което зависеше цялостната дейност и финансиране на ИЦ на МО! В докладната бяха описани щетите, оценката на застрахователя и всичко според изискванията. Изпълнителният директор на ИА „ВК и ВПД” отказа авариен ремонт и се разпореди да се обяви обществена поръчка. По критерий най-ниска цена бе избрана една циганска бригада, която още с първите си действия показа, че ще нанесе повече щети, отколкото наводнението. Обществената поръчка бе спряна, до нова не се стигна, въпреки непрекъснатите напомняния, а осемте човека в Агенцията, които се занимаваха със застраховките на имотите на Агенцията не направиха нищо, за да си получат парите!

Това ли министър Найденов нарича безотговорност на ръководството на ИЦ на МО? Нима така нареченото ръководство на ИЦ на МО е органът, който обявява и одобрява обществените поръчки? Нима това „ръководство”, което има право единствено да дава становища, е в състояние да уреди застрахователните искове? Каква е ролята и отговорността наизпълнителната агенция и министерството, още повече, когато от там е заявена категорична позиция, че авариен ремонт няма да се прави и критерият е „най-ниска цена”!? Или пак условно казано шофьорът и чистачката трябва да операт пешкира, както винаги?!

Що се отнася до „липсата” на дискусионни студия, Найденов да попита директора на пресцентъра си Григори Недялков, който близо три години също бе част от така нареченото ръководство на ИЦ на МО. Нима той редовно не водеше дискусионното студио „Откровено със...” при това в режим „изнесено студио”, както и останалата публицистика на ВТК. Записите на тези предавания се пазят в архива на Центъра. Що се отнася до филмовия архив, нека министърът провери колко пъти е искана и е отказвана нова сграда за архива и защо досега всичко по съхранението и ползването на този архив е било въпреки, а не благодарение на действията на ИА ВК и ВПД и министерството?

За да бъде „вината” на ръководството на ИЦ на МО пълна, говорителят на БСП и министър на отбраната не пропусна и в. „Българска армия”, като с лекота обърна нещата с главата надолу. Той прекрасно знае от многобройните докладни до неговото ведомство, че от този „някакъв тираж” служебният абонамент за тази година е за 1 600 броя, 40 пъти повече от този, които той спомена, а това пък е повече от миналата година, когато тиражът бе 1450. Освен това, външният абонамент с разпространителски агенции е за още 120 бройки. Всъщност тези 40 бр., които според министъра били абонамент, са бройките за ръчна продажба и това стана след като „Разпространение на печата” премина в ръцета на Делян Пеевски, а ИА „ВК и ВПД” отказа да финансира по-мащабно разпространение.

Така че, г-н министър, вгледайте се в реалните факти, защото когато те, фактите, говорят, и говорителят на БСП е по-добре да замълчи.

Последно променена в Четвъртък, 20 Февруари 2014 14:00

1 коментар

  • Връзка на коментара Николай Христов Вторник, 18 Февруари 2014 13:58 публикуван от Николай Христов

    Кой бил прав, кой крив.... Всяка истина рано или късно излиза наяве! А също и конфронтацията, простотията, заблужденията, интригите и интересите, разбира се. В тая държава, по скоро всеки пречи на другия, отколкото да предложи нещо градивно и от полза да е за тоя народ! Бъдещето ще покаже, но докога ли ще чакаме? Настоящето е по важно. То е важно най- вече за тези , които искат от политика да печелят, че и да се препитават. За другите е важно не само да оцелеят , но и да се запазят, като честни и почтени хора.

Влезте, за да коментирате