Менда Стоянова: Парламентарната група на ГЕРБ ще стои в Парламента

Пловдивската депутатка предъвка в ефир тезата на ГЕРБ, че правителството на Бойко Борисов е свалено от „конспирация“
Четвъртък, 20 Февруари 2014 11:16 Публикувана в У нас Прочетена 1324 пъти
Във връзка с изказването на Вивиан Рединг за обединението на страните от еврозоната в Съединени европейски щати, Менда Стоянова коментира, че това НЕ е начало на реален политически процес. Тя заяви: „Това обаче е сигнал към нас, че ако продължаваме да се караме на дребно, да опошляваме отношението към националните си интереси, нормално е тогава да чуваме подобни послания от европейски комисари”.   Във връзка с изказването на Вивиан Рединг за обединението на страните от еврозоната в Съединени европейски щати, Менда Стоянова коментира, че това НЕ е начало на реален политически процес. Тя заяви: „Това обаче е сигнал към нас, че ако продължаваме да се караме на дребно, да опошляваме отношението към националните си интереси, нормално е тогава да чуваме подобни послания от европейски комисари”. Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ няма да напуска Народното събрание. Това е новината от изявленията на народната представителка Менда Стоянова пред Клара Маринова от Радио К2. Протестите от миналата година, които доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов според нея са „конспирация“. Етническата карта в България се размахва отново и за това са виновни заинтересувани политици.

 

Пловдив е етнически рай и за всичко са виновни неидентифицирани политици и радикали.

 

В разговора си с Клара Маринова, Менда Стоянова заяви, че етническата карта в България отново се размахва и продъжи, че не вижда причина за заплаха за етническия мир, освен ако политици, които искат да го провокират, не го направят.

Инцидентите в Пловдив пред Джумая джамия и случилото се след това в Народното събрание не са спонтанни действия на християни и мюсюлмани едни срещу други, а са провокирани от по – радикални групи, които се опитват да извадят дивиденти.

 

Менда Стоянова не назова нито заинтересуваните политици, нито конкретизира кои са радикалните групи, които са провокирали побоищата в Пловдив. Тя се ограничи със стандартните декларации, че самата тя е депутат от Пловдив и може да каже, че точно този град трябва да се даде за пример, защото там от векове различни етноси и религии живеят заедно. Тя още веднъж подчерта, че всичко идва от политиците.

 

В ГЕРБ цари пълно единодушие, Цветанов е силна фигура, а Бойко Борисов е гарант на баланса между институциите.

 

Според Менда Стоянова в ГЕРБ няма разделение, няма отделни крила или течения, които да се противопоставят едни на други. Тя смята, че очакванията, че „ще се случи нещо бурно около Цветан Цветанов“, са били са били по–скоро новина, която журналистите са произвели. Самите членове не ГЕРБ не са очаквали подобно нещо.

 

Цветан Цветанов е бил сатанизиран през последните месеци и медиите са изградили около него образа на злодея. Според Менда Стоянова, обвиненията срещу него са смешни и никоя сериозна партия не би се лишила от една от силните си фигури, заради обвинения, които са несъстоятелни.Тя подчерта, че Бойко Борисов се е разграничил от интервютата на Цветан Цветанов, защото винаги се  стремял да балансира и да не противопоставя властите, защото това руши доверието в институциите и властите.

 

Оценката на народната представителка от ГЕРБ е, че заместник – председателят на ГЕРБ има по – остър език спрямо някои институции и това е грешка от негова страна.

 

На въпроса защо всички решения са били взети с пълно мнозинство, Менда Стояноваа заяви, че няма хора от актива на партията, които да са против Бойко Борисов. От друга страна хората, които са влезли в Изпълнителната комсия, по един или друг начин са били консултирани със структурите и в нея няма хора, които могат да бъдат атакувани.На ГЕРБ си им е добре в Народното събрание и няма да излизат от него.

 

Менда Стоянова беше много категорична, че никой в ГЕРБ не е взимал решение за напускане на Народното събрание. Тя продължи, че ако се стигне до такова решение, трябва да е възникнала съответната обстановка. Тя не приема твърдението, че ако се стигне до такова нещо, ще има предсрочни избори и продължи, че всъщност ПГ на АТАКА не се еманципира от управляващите, и че поведението на хората на Волен Сидеров е просто фарс за пред избирателите.

 

Менда Стоянова взе отношение и по въпроса за искането за свикване на Велико народно събрание и за приемане на нова Конституция, като заяви, че това не е цел на отделни политици, а цел, която протестиращите са си били поставили. Според нея, „смяна на системата” е един популярен лозунг, въпросът е какво трябва да се промени в конституционните текстове, за да се промени нещо положително в страната.

 

Запитана за евентуалното възприемане на формулата „президентска република“, Менда Стоянова заяви, че не става въпрос за това, а по – скоро за увеличаване на правомощията на президента, „защото по сегашната Конституция е по – добре изобщо да няма такава институция“.

 

Набрала скорост от коментарите за исканията на протестиращите за нова конституция, народната представителка от ГЕРБ заяви, че ако се върнем назад и погледнем исканията на протестиращите от преди една година ще видим, че нищо не е изпълнено. Въпреки това в момента няма бунтове, което логично води до въпроса за причината за тях.

 

Според г-жа Менда Стоянова, събитията от миналия февруари са били конспирация. В коментара си защо тази година няма социални бунтове и има ли вероятност да се появят, тя не засегна темата за благосклонното отношение на метеорологичната обстановка към българските граждани и за топлото време по средата на февруари.

 

Менда Стоянова заяви, че около предстоящите избори за Европейски парламент няма да има евродебати. „Всъщност от изборите насам, България е в предизборна обстановка и това си личи по държането на политиците“, заяви тя.

 

Според нея, фактът, че левицата е заявила, че вотът на евроизборите ще предопредели управлението, означава, че те директно признават, че евроизборите за тях ще бъдат едни вътрешни избори.

 

Менда Стоянова заяви, че изказването на Вивиан Рединг за обединението на страните от еврозоната в Съединени европейски щати, НЕ е начало на реален политически процес.

 

Това обаче е сигнал към нас, че ако продължаваме да се караме на дребно, да опошляваме отношението към националните си интереси, нормално е тогава да чуваме подобни послания от европейски комисари”, завърши Менда Стоянова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

Редактор: Теодор Дечев

Влезте, за да коментирате